Slobodna Dalmacija: 14. 05. 2004.

DOZNAJEMO ZAŠTO JE UHIĆENOM ČLANU "AHMIĆKE SKUPINE" POLICIJA OMOGUĆILA LAŽNI IDENTITET

VLADO ĆOSIĆ ŽIVIO U ZADRU POD KAPOM TAJNE AKCIJE ’MAGLA’

Akcija "Magla", najstrože čuvana državna tajna, do 2000. godine imala je cilj zaštititi Hrvate koji su ratovali u BiH i koji su nakon završetka vojnih operacija bili meta intenzivne potrage bosanskih obavještajnih službi

ZADAR - Član "ahmićke skupine" Vlado Ćosić živio je godinama u Zadru, do uhićenja u utorak, pod lažnim imenom Ivan Vuleta i Policijska uprava zadarska mu je na lažno ime izdala sve potrebne dokumente, uključujući i putovnicu. Nakon što je Ćosić u utorak uhićen, postavilo se pitanje kako je do sada mogao mirno živjeti s obitelji u Zadru i imati tako dobre "kanale" u policiji da mu nije bilo teško doći do lažnih isprava.

Odgovor na ovo seže nekoliko godina unatrag, do odluke o provedbi tajne akcije koja je nazvana "Magla", a naložio ju je državni vrh u vrijeme kada je predsjednik Republike bio dr. Franjo Tuđman. Prema točno određenom nalogu državnog vrha postupilo se tada i u Zadru. Vlado Ćosić, rodom iz Busovače u BiH, nije tada bio jedini koji se uhljebio u Zadru i dobio dokumente s lažnim imenom. Dovoljno se prisjetiti samo ostale trojice iz "ahmićke skupine" - Tomislav Vlajić, Ante Slišković i Paško Ljubičić dobili su u Zadru punu zaštitu i lažne dokumente Policijske uprave zadarske, te su živjeli pod imenima Josip Tomić, Jakov Gudelj i Toni Rajić.

Akcija "Magla", najstrože čuvana državna tajna, imala je cilj zaštititi Hrvate koji su ratovali na području BiH i koji su nakon završetka vojnih operacija bili meta intenzivne potrage bosanskih obavještajnih službi. Svi oni bili su osumnjičeni za počinjenje ratnog zločina, no Hrvatska im je odlučila pružiti zaštitu i takva odluka državnog vrha provedena je u više policijskih uprava. U Zadru su tako, među ostalima, utočište našli i sudionici događaja u Ahmićima, dobili su lažne dokumente i normalno su živjeli.

Tako je bilo do promjene vlasti 2000. godine. Ravnateljstvo policije tada je započelo provoditi istragu o tome gdje borave osobe osumnjičene za ratni zločin, pa su tako već u rujnu te godine u Zadru uhićeni Slišković i Vlajić, dok su Paško Ljubičić i Vlado Ćosić pobjegli.

MUP RH je tada u priopćenju napisao da je rad njihovih djelatnika "svakodnevno otežavan postupcima pojedinaca iz državnih tijela koji su svojim kontaktima s osumnjičenim osobama pomagali njihovo skrivanje i bijeg". Međutim, nitko iz MUP-a nije htio reći koje su to državne institucije i pojedinci ometali uhićenja osumnjičenih. O akciji "Magla" nije se govorilo, a jednako se o njoj šuti i danas. Razlika je utoliko što MUP posljednjih godina za specijalne zadatke formira timove s vrlo malim brojem ljudi, što je učinkovito i rezultira uhićenjima, s obzirom na to da informacije tako ne procure po policijskim upravama.

Lada KALMETA

MUP o istrazi protiv pomagača

Na naš upit o eventualnoj istrazi o skrivanju Vlade Ćosića u Zadru, MUP RH nam je u poslijepodnevnim satima odgovorio slijedeće:

"U svezi Vašeg upita obavještavamo Vas da su policijski službenici PU zadarske dana 13.9.2000. godine protiv 4 osobe podnijeli posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ’pomaganje počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela’ iz članka 301. stavak 1. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH trenutno ne raspolaže saznanjima o drugim osobama koje su eventualno pomagale u skrivanju Vlade Ćosića, a ukoliko dođemo do bilo kakvih saznanja o osobi ili osobama koje su pomagale u skrivanju Vlade Ćosića, o tome ćemo izvijestiti nadležno državno odvjetništvo. U svezi izdavanja lažnih dokumenata na ime Vlado Ćosić, PU zadarska je Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnijela kaznenu prijavu 13.9.2000. godine protiv jedne osobe zbog kaznenog djela ’zlouporaba položaja i ovlasti’ iz članka 337. stavak 1. Kaznenog zakona Republike Hrvatske."