Vjesnik: 14. 05. 2004.

Verheugen: Hrvatska nije u grupi s Rumunjskom i Bugarskom

BRUXELLES, 13. svibnja (Od Vjesnikove dopisnice) – Odlučni smo organizirati ulazak Bugarske i Rumunjske u Europsku uniju, mislim da je ambiciozan i realističan cilj 2007. godina, ustvrdio je povjerenik Europske komisije za proširenje Günter Verheugen govoreći u četvrtak u Bruxellesu na okruglom stolu o posljedicama proširenja.

Teškoće u tim dvjema zemljama ne odnose se toliko na provedbu kriterija, koliko na jačanje institucija. Ali, ne smijemo ih obeshrabriti govoreći im da ne čekaju idući krug proširenja jer njega neće ni biti. Bugarska i Rumunska su par zemalja, ali ne nova grupa, čak ni s Hrvatskom, ocijenio je Verheugen.

Hrvatska će biti spremna za članstvo u Uniji do 2007., a o Uniji ovisi datum ulaska. Dolazak na cilj nije toliko bitan kao sam put reformi i prilagodbi uvjetima u EU, izjavila je ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović na skupu.

Prijatelji Europe, utjecajna nevladina organizacija u Bruxellesu koja u pravilu okuplja visoko rangirane dužnosnike, na okrugli stol o posljedicama proširenja dovela nekoliko premijera i ministara te povjerenika za proširenje. Nastavak procesa proširenja Verheugen je popratio opaskom da idućeg »velikog praska« neće biti obrazlažući osnovne elemente nove Unijine politike prema svom širem susjedstvu, krugu prijatelja. Riječ je o zemljama koje će s Unijom dijeliti sve osim institucija i koje ne mogu računati da će jednoga dana postati punopravnim članicama.

»Hrvatska je kasno ušla u proces, no avis je bio pozitivan, zemlja je politički i ekonomski spremna i mislim da pregovori mogu uskoro početi. To ima veliku važnost ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu regiju, jer je dobar primjer i signal zemljama zapadnog Balkana«, kazao je Verheugen. Poruka hrvatske ministrice Bruxellesu jednostavna je: »Nastavit ćemo s reformama i ubrzavati ih jer moram naglasiti da su one Hrvatskoj najbitnije. Želimo i bit ćemo spremni do 2007. godine, s provedenim svim reformama potrebnim za članstvo, rekla je ministrica europskih integracija.

Lada Stipić Niseteo