Slobodna Dalmacija: 14. 05. 2004.

SLUČAJ HERCEGOVAČKA BANKA - PODIGNUTE OPTUŽNICE PROTIV PETORICE HRVATA

Uz Antu Jelavića, Rupčića i Prcu, optuženi i direktor Karlović te fra Ivan Ševo

SARAJEVO - Predsjednik Suda BiH Martin Raguz potvrdio nam je da je Tužiteljstvo u srijedu podiglo optužnice protiv petorice bosanskohercegovačkih Hrvata osumnjičenih za zlouporabu u Hercegovačkoj banci. Optužnice su podignute protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, bivšeg ministra obrane Federacije BiH Miroslava Prce, nekadašnjeg direktora Hercegovina osiguranja Miroslava Rupčića te direktora Hercegovačke banke Ivana Karlovića i fra Ivana Ševe, bivšeg člana Upravnog odbora te novčarske kuće.

Svi oni su optuženi zbog kaznenog djela gospodarskog kriminala počinjenog u Hercegovačkoj banci. Podsjećanja radi, Jelavić, Prce i Rupčić se već četvrti mjesec nalaze u pritvoru u srpskom zatvoru Kula kod Sarajeva, dok se protiv Ivana Karlovića vodi sudski postupak pred Županijskim sudom u Mostaru.

Prema riječima predsjednika Suda BiH Martina Raguza, optužnice su proslijeđene sucu za prethodno saslušanje. Naime, prema novom zakonu tužitelj dostavlja tužbu sucu za prethodno saslušanje, a sudac u roku od osam dana nakon što je prouči, mora je potvrditi ili odbiti, a postoji mogućnost i prihvaćanja samo dijelova navoda iz optužnice.

Kako smo saznali od suca Mehmeda Šatora, optužnica je predana njegovu kolegi Vladi Adamoviću, koji je ujedno sudac iz prethodnog saslušanja.

Prema nekim informacijama, tužitelj John McNair je u posljednje vrijeme pokušavao na sve načine doći do novih dokaza te je iz tih razloga tražio od federalnog MUP-a dodatne dokaze kako bi upotpunio optužnicu. Međutim, osim navoda u zahtjevu za određivanje pritvora osumnjičenim Jelaviću, Prci i Rupčiću, novih dokaza nema. Treba također podsjetiti da ni u slučaju Ivana Karlovića, direktora Hercegovačke banke, protiv kojeg se već duže vremena vodi postupak na Županijskom sudu u Mostaru, do sada nije bilo konkretnih dokaza koji bi upućivali kako je riječ o gospodarskom kriminalu.

Z. TULIĆ