Slobodna Dalmacija: 15. 05. 2004.

KAZNENA PRIJAVA PROTIV GLAVNOG TAJNIKA LIBERALNE STRANKE

Luka Šušak tereti Karla Gorinšeka za Paulin dvor

ZAGREB - Odvjetnik Luka Šušak podigao je u srijedu kaznenu prijavu protiv glavnog tajnika Liberalne stranke Karla Gorinšeka u ime oštećenika iz Paulin dvora. Prijava je, kako doznajemo od Karla Gorinšeka, upućena Državnom odvjetništvu u Zagrebu, a poziva se na kazneno djelo iz Kaznenog zakona članak 120. stavak 1. Naime, tom kaznenom prijavom Gorinšeka se tereti za zločin počinjen u Paulin dvoru i to po zapovjednoj odgovornosti.

Prema Gorinšekovim riječima iza toga stoji predsjednik LS-a dr.. Ivo Banac. Naime, da je to tako, prema Gorinšekovim riječima, svjedoči i činjenica da je spomenuta kaznena prijava pisana 30. travnja dan nakon 18. sjednice Predsjedništva stranke na kojoj je Ivo Banac najavio nastavak djelatnosti protiv Gorinšeka. Naime, Gorinšek se poziva na internu prepisku Ive Banca sa članovima stranke iz koje je vidljivo da se Banac referira na izjavu Karla Gorinšeka u Feralu, a vezano za Paulin dvor. Pitao sam Banca smatra li me ratnim zločincima, nakon što je objavio taj moj citat iz Ferala, a on je kazao da je to priprema šire akcije.

Gorinšek smatra da je ova kaznena prijava želja da ga se diskreditira ljudski i moralno, te da ga se prisili na ostavku na mjesto glavnog tajnika jer je počeo postavljati pitanja o radu predsjednika stranke iz prve polovice mandata. Zanimljivo je, ističe Gorinšek, da je ta obavijest o podizanju kaznene prijave poslana, osim Ivi Bancu i Srpskom narodnom vijeću i Miloradu Pupovcu, te OESS-u kao i odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Sabora te Simi Rajiću. Gorinšek ističe da njemu osobno nije poslana ta kaznena prijava, nego da je o tome izviješten nakon što je ona zaprimljena u LS-u.

O svemu spomenutom predsjednik LS-a Ivo Banac ističe da je dobio informaciju da je Luka Šušak podigao kaznenu prijavu protiv Karla Gorinšeka. To je učinio Šušak u ime oštećenika iz Paulin dvora. Laž je i čista izmišljotina da ja stojim iza toga, kazao je Banac. To su konstrukcije Karla Gorinšeka kako bi zaštitio sebe i svoju poziciju zbog činjenice da je već osam dana istekao rok dok je morao dati izvještaj o financijskom stanju u stranci, a kao što je poznato, on odbija to učiniti kao i dopustiti neovisnoj revizorskoj kući da to učini.

Banac kategorično odbacuje ikakvu mogućnost da je na ovaj način i ovom kaznenom prijavom pokušao rješavati stanje u stranci.

A. MALENICA