Vjesnik: 15. 05. 2004.

Laušić ipak ispitan kao osumnjičenik?

Nagađa se da će Laušića upravo njegova kooperativnost spasiti od haaške optužnice

ZAGREB, 14. svibnja – Ni u petak, drugog dana razgovora s haaškim istražiteljima, nije službeno potvrđeno je li umirovljeni general bojnik Mate Laušić, bivši načelnik Uprave Vojne policije Ministarstva obrane, svjedok ili osumnjičenik Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Sam general Laušić i njegova odvjetnica Jadranka Sloković nisu željeli dati izjave ni o temama razgovora niti o tome u kojem je statusu bio pozvan na ispitivanje.

Neslužbeno se saznaje da je tijekom dvodnevnog ispitivanja, Laušić predočio istražiteljima dokumente iz kojih je vidljivo da je Vojna policija, za čiji je rad bio odgovoran, procesuirala sve zločine počinjene u vojnim operacijama »Medački džep«, »Bljesak« i »Oluja« te neposredno nakon njih.

Nagađa se i da bi se njegovo svjedočenje moglo odraziti na položaj haaških optuženika generala Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Inače, to kakav je status u kojem se ispitanik pojavljuje pred haaškim istražiteljima ne mora značiti da će na kraju biti podignuta optužnica u Haagu. Poznato je da je bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general Petar Stipetić ispitan kao osumnjičenik, ali nakon razgovora s istražiteljima protiv njega nije podignuta optužnica.

Upućeni u rad haaškog tužiteljstva smatraju da je general Laušić ipak pozvan kao osumnjičenik. Tužiteljstvo, koje je u cajtnotu jer je rad Suda predviđen do 2010., navodno je iskoristilo takav status kao svojevrsni pritisak na Laušića, eventualne druge svjedoke pa i na Vladu kojoj nove haaške optužnice protiv hrvatskih časnika nikako ne odgovaraju. Ti su izvori uvjereni da će generala Matu Laušića upravo njegova kooperativnost spasiti od haaške optužnice.

Dragan Grdić