Vjesnik: 17. 05. 2004.

U BiH s 500 eura?

Bosanskohercegovački premijer Adnan Terzić najavio je da bi BiH mogla uvesti protumjere nakon što je hrvatska vlada donijela uredbu da u Hrvatsku mogu ući samo oni stranci koji imaju po 100 eura za svaki dan boravka

SARAJEVO, 16. svibnja - Bosanskohercegovački premijer Adnan Terzić najavio je u nedjelju da bi BiH mogla uvesti protumjere nakon što je hrvatska vlada donijela uredbu o viznom režimu, kojom je predviđeno da od 1. lipnja ulazak u Hrvatsku neće biti dopušten strancima, dakle i državljanima BiH, ako uz ostale potrebne uvjete ne budu mogli predočiti dokaz da imaju 100 eura za svaki dan predviđenog boravka u Hrvatskoj!

»I mi možemo uvesti protumjere, odnosno uredbu po kojoj će građani Hrvatske prilikom ulaska u BiH morati predočiti po 500 eura«, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Terzić za sarajevski Dnevni avaz.

Članak pod naslovom »Kontramjere na granici s Hrvatskom« najavljen je na naslovnoj stranici tog najnakladnijeg bosanskohercegovačkog dnevnika, a premijer Terzić kazao je da Vijeće ministara još nije dobilo službenu obavijest o uredbi hrvatske vlade.

»Službeno, ništa nismo dobili. Sve što znamo o toj uredbi saznali smo iz medija. Kad budemo i službeno obaviješteni, onda ćemo se prema njoj i odrediti«, rekao je.

Uredba hrvatske vlade donesena je na temelju članka 29. Zakona o strancima, a smisao joj je spriječiti ulazak u Hrvatsku onim strancima koji nemaju dovoljno novca za boravak, odnosno za povratak u zemlju iz koje su došli ili za nastavak putovanja u treću zemlju.

Hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić objasnio je da, prema uredbi, svi stranci koji ulaze u Hrvatsku moraju pokazati da imaju 100 eura za svaki dan predviđenog boravka u Hrvatskoj. S druge strane, stranci koji posjeduju ovjereno pozitivno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske, dokaz o turističkoj rezervaciji ili sličnu ispravu, dužni su predočiti dokaz o posjedovanju 50 eura po danu planiranog boravka. Kao dokaz se priznaju i kreditne i bankovne kartice, bankovne potvrde, čekovi i sve iz čega se može utvrditi posjedovanje potrebnog novca.

Veleposlanik Vrbošić ipak je ustvrdio da se uredbom zapravo u praksi ništa bitno neće izmijeniti u odnosu na dosadašnji režim ulaska u Hrvatsku te da nije diskriminirajuća prema građanima BiH. Podsjetio je da je i ranije vrijedila uredba o obvezi posjedovanja čak 175 eura, no ona se gotovo uopće nije primjenjivala na građane BiH.

Objašnjeno je da je Vladina uredba zapravo uputa graničnoj policiji o načinu postupanja u slučajevima kada se procijeni da stranac koji ulazi u zemlju neće biti u stanju financirati svoj boravak u Hrvatskoj.

No, Terzić je pomalo ironično odgovorio kako najavljujući mogućnost da BiH uvede protumjere. »Najlakše je donositi uredbe koje nisu u interesu građana. Uostalom, kada je to neki Bosanac ili Hercegovac ušao u Hrvatsku bez novca u džepu. Što će tamo raditi bez novca?! Sada Zagreb donosi uredbu kojom je potrebno predočiti novac i uvjeravaju nas da se ta uredba neće primjenjivati. Dobro, takvu uredbu možemo i mi donijeti i kazati da je nećemo primjenjivati«, kazao je Adnan Terzić.

Predsjedatelj Vijeća ministara najavio je da će već na prvom susretu s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom tražiti konkretno objašnjenje o tome što uredba o viznom režimu znači. Sastanak dvojice premijera trebao bi se dogoditi u prvoj polovici lipnja što, prema Terzićevim riječima, ostavlja dovoljno vremena da se do špice turističke sezone, kada građani BiH u velikom broju putuju na jadransku obalu, razjasni sve u vezi s uredbom službenog Zagreba.

Prošli je tjedan Ibrahim Đikić, pomoćnik ministra za međunarodno pravo i konzularne poslove u ministarstvu vanjskih poslova BiH, kazao da nema ništa sporno u uredbi hrvatske vlade.

»Nije točno da je ovakva uredba usmjerena protiv građana BiH. Riječ je o uobičajenoj stvari koju primjenjuju sve zemlje svijeta u slučajevima kada se posumnja da određeni građani nemaju dovoljno novca za svoj boravak u toj državi. Nema razloga za bilo kakve tenzije pred turističku sezonu, jer nikad nam se nitko od građana BiH nije žalio da se na njih primjenjivala ova uredba na graničnim prijelazima prema moru«, rekao je Đikić za sarajevsko Oslobođenje.

Podsjetio je također da su ranijih godina prema toj uredbi građani trebali sa sobom imati 175 eura po danu boravka, a novim rješenjem je to smanjeno na 100 eura za individualne prelaske, a 50 eura dnevno za turističke skupine.

Do sada su se jedine primjedbe odnosile na granični prijelaz Brgat između RS-a i pojasa dubrovačkog zaleđa, gdje su službenici tražili od građana BiH da prilikom ulaska u Hrvatsku imaju dovoljno novca za boravak.

Građani dviju zemalja granicu Hrvatske i BiH mogu prijeći samo uz predočavanje osobne iskaznice, što i dalje ostaje na snazi.

Alenko Zornija