Vjesnik: 17. 05. 2004.

Još ništa od pregovora o povratu duga umirovljenicima

ZAGREB, 16. svibnja - »Vlada i predstavnici umirovljeničkih udruga još nisu počeli rad na izradi zakona o povratu duga umirovljenicima - po Odluci Ustavnoga suda od 12. svibnja 1998. godine - i još se ne zna kad će biti sazvana prva sjednica Povjerenstva koje bi trebalo obaviti taj posao«, rekao je za Vjesnik predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HUS) Vladimir Jordan.

Prema njegovim riječima, očekivalo se da će potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor sazvati Povjerenstvo još prije desetak dana, no to se nije dogodilo zbog njezinih brojnih obaveza. HSU će zbog toga u ponedjeljak od Vlade zatražiti da razgovori o zakonu započnu što prije da bi se ispoštovali zadani rokovi.

Podsjetimo, u postizbornom sporazumu između HSU-a i HDZ-a zacrtano je da bi tekst zakona trebao biti definiran do kraja lipnja, kako bi u saborskoj proceduri mogao biti tijekom ljeta, odnosno najkasnije najesen. Cilj je umirovljeničkih udruga koje će sudjelovati u radu Povjerenstva da se time osigura mogućnost da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavi dio izračuna, odnosno da krajem godine bude poznata barem procjena ukupnog duga kako bi mogli započeti i razgovori o tome na koji način i u kojim rokovima umirovljenici mogu računati na povrat tog novca.

Činjenica da još nije sazvan sastanak Povjerenstva neće utjecati na produljenje rokova za donošenje zakona ni rokova u okviru kojih se očekuje da bi većina detalja vezanih uz povrat duga mogla biti poznata, kažu neslužbeno u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Naš izvor, naime, ističe kako u Ministarstvu znaju da su predstavnici umirovljenika pripremili radne materijale - podsjetnik na ono što se s mirovinama događalo tijekom 1993. i 1994. godine (kada su na snazi bile uredbe o ograničenju mase novca za isplatu mirovina) te nakon toga, a što su predstavnici Vlade spremni prihvatiti kao polaznu osnovu za izradu zakona. Također, u Ministarstvu kažu kako vjeruju da se i kod izrade zakona mogu osloniti na radnu verziju zakona koju su izradili umirovljenici, odnosno kako i u tom slučaju očekuju da će polazna osnova za pregovore biti spremna.

Dodatno vrijeme u tom slučaju bit će potrebno isključivo za »brušenje« nekih detalja kao što je pitanje na koji način formulirati rješenja o novoj mirovini, koja nakon obračuna duga umirovljenicima treba izdati HZMO. O tome, pak, mogu li umirovljenici računati na dio isplate u gotovini nitko zasad ne želi predviđati.

Marijana Matković