Vjesnik: 17. 05. 2004.

Kakav Uskok treba Hrvatskoj

VLADO RAJIĆ

Ako je suditi prema političkim izjavama proteklih dana, Uskok bi trebao biti efikasan prema svima koji počine kaznena djela iz područja korupcije i organiziranog kriminala, ali istodobno nisu i nositelji istaknutih funkcija.

Prema mišljenju struke, posebno onog njezina dijela koji je uključen u izradu novog zakona o Uskoku, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala trebao bi biti tijelo koje će uz puno poštovanje građanskih prava i sloboda sprječavati dva oblika kriminala, podmićivanje i udruživanje radi počinjenja kaznenih djela.

Na temelju mišljenja Državnog odvjetništva priprema se novi zakon o Uskoku jer su tužitelji utvrdili da dosadašnje kaznene odredbe, posebno one postupovne prirode, ograničavaju to tijelo u radu.

Struka je već rekla kako i sadašnje norme daju Uskoku mogućnost da efikasno funkcionira. Tužitelji su se, međutim, sudarili s pravnim shvaćanjima sudova, pa su mnoge akcije propale upravo zato što se u žalbenom postupku može »minirati« ta njihova akcija. Pravni stručnjaci su toga svjesni, ali slijede dosadašnji običaj da se nezadovoljstvo stanjem u nekom društvenom odnosu najlakše liječi zakonskim izmjenama. U ovom slučaju se vjeruje da će novi zakon spriječiti sudsku praksu koja je dosad smetala Uskoku.

Ako će zaštita od korupcije i organiziranog kriminala uspješno funkcionirati zahvaljujući zakonskim promjenama, to još ne znači da će novi zakon utjecati na promjenu političkog shvaćanja i Uskoka i njegovih zadaća.

Isto tako, nije sigurno da će promjene zakona začepiti sve one rupe koje su se pojavile u sustavu u »slučaju Bago-Granić«. Informacije su curile na sve strane. Pozvani i nepozvani javno su govorili o predmetu o kojem suđenje još nije niti počelo.

Nema zakona koji bi spriječio običaj javnoga govorenja o sudskom procesu dok on nije pravomoćno okončan. A to onda znači da će usporedno s izradom novih »uskočkih normi« trebati nešto učiniti i na tome da se u Hrvatskoj do zakona to manje drži što je osoba ili osobe protiv kojih je Uskok pokrenuo istragu na višoj društvenoj poziciji.