Slobodna Dalmacija: 18. 05. 2004.

EHO MMF-ova TRAŽENJA VEĆIH TROŠARINA NA BENZIN I AUTOMOBILE

Benzin "zapaljiv", auta prihvatljiva žrtva

Misija Međunarodnog monetarnog fonda na čelu s Dimitrijom Demekasom u utorak će radnim sastancima u Hrvatskoj narodnoj banci i Ministarstvu financija započeti desetodnevni boravak u Hrvatskoj tijekom kojeg će se dogovarati detalji sljedećeg stand-by aranžmana Hrvatske i MMF-a. Glavni zahtjevi MMF-a prema Hrvatskoj su smanjivanje deficita državnog proračuna i smanjenje rasta inozemnog duga, s tim da su predstavnici MMF-a predložili Vladi RH da se povećanjem trošarina na naftne derivate i automobile nadoknadi manjak prihoda koji će nastati zbog smanjivanja poreza na dodanu vrijednost.

Međutim, trenutačna situacija s cijenama naftnih derivata je takva da je premijer već izrazio "sućut" građanima i pozvao Inu da na sebe preuzme veći dio povećanja cijene nafte na svjetskim tržištima. Zbog toga je vrlo teško očekivati povećanje trošarina na naftne derivate, iako su u Hrvatskoj te trošarine znatno niže nego u zemljama Europske unije. Osim toga, ova je Vlada odustala od povećanja trošarine na naftu od 60 lipa po prodanoj litri, a od čega se trebala financirati brža modernizacija Hrvatskih željeznica. Vladin argument je bio upravo to da bi se na taj način previše povećala cijena nafte.

Ni povećanje trošarina na automobile ne bi povoljno odjeknulo među građanima, ali bi to ipak bilo lakše provesti, a i smanjili bi se pritisci na rast inozemnog duga. Za sada nitko ne spominje povećanje trošarina na alkohol i cigarete i takozvanu luksuznu robu. Smanjivanje PDV-a će HDZ-u očigledno stvoriti brojne probleme, ali možda je to i dobar izgovor za poduzimanje drugih nepopularnih poteza.

Frenki LAUŠIĆ