Vjesnik: 18. 05. 2004.

MUP istražuje zakonitost djelovanja Ostojićeva tima

Postojanje posebnog policijskog tima za obračun s težim oblicima kriminala potvrdio je sam Ostojić u intervjuima hrvatskim medijima, objašnjavajući da je to bilo potrebno zbog učinkovitijeg suzbijanja kriminala, ali i nedjelotvornosti hrvatskih tajnih službi

ZAGREB, 17. svibnja – Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zatražilo je od MUP-a da ispita je li poseban policijski tim koji je osnovao i vodio bivši ravnatelj policije Ranko Ostojić poduzimao nezakonite aktivnosti, što tvrdi jedan hrvatski medij.

U MUP-u je potvrđeno da je njegova uprava kriminalističke policije prošli četvrtak zaprimila zahtjev Državnog odvjetništva da ispita navodne nezakonite aktivnosti posebne policijske jedinice, tzv. Ostojićeva tima. »Uprava kriminalističke policije će sukladno Zakonu poduzeti potrebne mjere i radnje radi utvrđivanja svih okolnosti navedenih u zahtjevu, o čijim će rezultatima izvijestiti Državno odvjetništvo«, priopćio je MUP.

Ni u MUP-u niti u Državnom odvjetništvu nisu željeli reći je li povod toj istrazi bio članak u jednom tjedniku o navodnim nezakonitim operacijama Ostojićeva tima u BiH, no u tom listu tvrde da je tome pridonio baš njihov tekst.

Naime, jedan je tjednik prije desetak dana objavio članak u kojem se navodi da su bivši SDP-ov premijer Ivica Račan i Ostojić u BiH navodno stvorili obavještajno policijsko podzemlje koje se bavilo krijumčarenjem droge, ljudi i krivotvorenih hrvatskih proizvoda, a da su se prihodi od toga »slijevali« na SDP-ove račune.

Inače, postojanje posebnog policijskog tima za obračun s težim oblicima kriminala potvrdio je sam Ostojić u intervjuima hrvatskim medijima, objašnjavajući da je to bilo potrebno zbog učinkovitijeg suzbijanja kriminala, ali i nedjelotvornosti hrvatskih tajnih službi i nepovjerenja u njihov rad.

Nakon tih Ostojićevih izjava haespeovci su zahtijevali da se o postojanju Ostojićeva tima očituje saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, ukazujući na opasnost stvaranja paralelnih obavještajnih službi, no u tom zahtjevu nisu naišli na potporu ostalih kolega u parlamentu. (Hina)