Vjesnik: 18. 05. 2004.

Bush i Blair pripremaju strategiju odlaska iz Iraka

Sve zabrinutijoj britanskoj i američkoj javnosti London i Washington žele signalizirati da planiraju kraj svoje misije u Iraku / Downing street tvrdi kako je cilj dovesti britanske trupe natrag kad se u Iraku oformi »djelotvorna vlada i sigurnosni aparat«

LONDON, 17. svibnja (Od Vjesnikove dopisnice) - Britanski premijer Tony Blair i američki predsjednik George Bush planiraju požuriti s povlačenjem iz Iraka, tvrde vladini izvori u Londonu. Sva zaduženja vezana za iračku sigurnost dvojica vođa namjeravaju čim prije prenijeti na same Iračane. London i Washington žele zapravo pokazati da su razradili izlaznu strategiju za Irak, jer britansko i američko javno mnijenje sve manje odobrava vojni angažman u toj zemlji.

No, prije nego se mogu povući, Amerika, Britanija i druge koalicijske snage morat će Iračanima pomoći da stvore vlastitu policiju, vojsku, pogranične straže i tajne službe, na čemu se sada užurbano radi.

Ranije su britanski i američki dužnosnici tvrdili da će njihove snage ostati u Iraku »koliko će biti potrebno«. Računalo se da u vidu imaju rok negdje do 2006. ili 2007. godine, a vjerovalo se da bi se Irak do tada trebao stabilizirati.

Priprema iračke vlasti

No, sada je prioritet što brže vojno povlačenje. Time se sve zabrinutijoj britanskoj i američkoj javnosti želi signalizirati da London i Washington već planiraju kraj svoje misije u Iraku. Želi se reći da je završnica na vidiku, da 135.000 američkih i 9.000 britanskih vojnika neće u Iraku zaglibiti onako kao što su Amerikanci zaglibili u Vijetnamu. Downing street tvrdi kako je cilj dovesti britanske trupe natrag »čim brže«, kad se u Iraku oformi »djelotvorna vlada i sigurnosni aparat«.

Za što brže osposobljavanje tog aparata zadužen je general-major David Petraeus, bivši zapovjednik elitne 101 američke desantne divizije, koja je imala važnu ulogu u rušenju Saddama Husseina. On ističe da mu je glavna uloga treniranje iračkih snaga sigurnosti – što je od presudne važnosti ako se Iračanima želi omogućiti da sami upravljaju svojom zemljom.

Rekao je da se radi o »golemom izazovu« ali ne i o »nemogućoj misiji«. Izvori u Londonu tvrde da Petraeus proučava iskustvo britanskih snaga u južnom Iraku, posebno u stvaranju veza s lokalnim vođama. Idući važni datumi u iračkom kalendaru su 30. lipnja, kada bi suverenitet trebao biti prenijet na privremenu iračku vladu, te siječanj 2005., kada bi se u Iraku trebali održati prvi slobodni izbori.

Najava da se planira »ubrzana« iračka strategija prije i nakon 30. lipnja znači kako »Tony Blair shvaća da mora pokazati da će britanskom angažmanu doći kraj«, tvrdi Times.

Irak je, doista, postao najvećim problemom za britanskog premijera. U Britaniji vlada rekordno niska nezaposlenost, gospodarski rast je jak i uvjerljiv, inflacija i kamate su niske, a laburisti uživaju i jaku većinu u Donjem domu. Unatoč svemu tome, postoji dojam da se Blairova premijerska fotelja počela ljuljati. Glavni razlog za to je britanski vojni angažman u Iraku, kojem se protivi većina Britanaca. Blaira je to dovelo u sukob s javnim mnijenjem, pa i s vlastitom Laburističkom strankom. Danomice se množe nova nagađanja o tome kako bi premijer morao odstupiti, možda već ove jeseni, te o tome kako njegovi ministri već sklapaju razne saveze za doba nakon Blaira.

Nedavno su Blairov vjerni zamjenik John Prescott i njegov ambiciozni ministar financija Gordon Brown viđeni kako razgovaraju na parkiralištu jedne gostionice u Škotskoj, što je dovelo do poplave nagađanja da su njih dvojica raspravljali o »beskrvnom puču« protiv Blaira. U međuvremenu je više ministara proglasilo takva nagađanja nebuloznima. Prescott i Brown zapravo su se istim automobilom vraćali s komemoracije na desetu godišnjicu smrti bivšeg laburističkog lidera Johna Smitha. Pred gostionicom su, kako se tvrdi, stali da obave telefonski razgovor i kupe lokalne oštrige. No, činjenica da je njihovo zajedničko pojavljivanje moglo izazvati takvu lavinu špekulacija o Blairovoj budućnosti, najbolje svjedoči u kakvom se uzravrelom stanju nalazi vladajuća Laburistička stranka.

Blairovi saveznici tvrde da premijer namjerava ostati na vlasti najmanje do održavanja izbora u Iraku iduće godine. No, čak ni najbliži saveznici Tonyja Blaira ne govore više javno o tome da bi on mogao odraditi još cijeli jedan premijerski mandat. Ispitivanja javnog mnijenja potvrđuju koliko je Blair načet zbog Iraka. Anketa koju je u nedjelju objavio Sunday Times pokazuje da 46 posto Britanaca smatra kako bi premijer morao dati ostavku prije idućih izbora (koji se moraju dogoditi unutar idućih 12 mjeseci). Daljnjih 22 posto upitanih želi da Blair ode brzo nakon tih izbora, a samo 20 posto ih želi da on ostane na dužnosti.

Problema oko Iraka ima i George Bush. Prema zadnjoj anketi američkog časopisa Newsweek, postotak Amerikanca koji odobravaju postupke američkog predsjednika smanjio se na 42 posto. Anketa je također utvrdila da tek 35 posto američkih građana odobrava predsjednikove postupke u Iraku, a 57 posto ne slaže se s njima. Riječ je o velikom pomaku, koji se dogodio unazad zadnja dva tjedna. To se vremenski podudara s prvim otkrićima o zlostavljanju zarobljenika u Iraku.

Jasna Zanić Nardini