Slobodna Dalmacija: 18. 05. 2004.

VLADIMIR ŠEKS NAJAVIO IDUĆU SJEDNICU SABORA

MALE ŠANSE ZA RASPRAVU O HAAGU

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks kazao je jučer da šanse da se otvori saborska rasprava o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom nisu velike.

"Prema usuglašenom prijedlogu Koordinacije predsjednika klubova ta je točka bila uvrštena u dnevni red prošle plenarne sjednice, ali pod pretpostavkom da se izrade konsenzualni prijedlozi zaključaka koji bi služili kao podloga raspravi - oni nisu izrađeni, pa prema tome, ta točka do daljnjega neće biti na dnevnom redu", rekao je Šeks, nakon sjednice saborskog Predsjedništva, proširenog predsjednicima parlamentarnih klubova. Na pitanje kakve su šanse da Sabor uopće raspravlja o Haagu, odgovorio je da "šanse nisu velike".

Šeks je izvijestio da će iduća, sedma sjednica Sabora, početi 26. svibnja i trajati do 4. lipnja, a Sabor će, u međuvremenu, 28. svibnja, svečanom sjednicom obilježiti Dan Hrvatskog sabora. Na predloženom dnevnom redu naći će se 32 uglavnom oporbena zakonska prijedloga.

Šeks je kazao kako Vlada ima svoju dinamiku izrade i emitiranja zakonskih prijedloga, koja se ne slaže s dinamikom oporbenih prijedloga. "To što je malo veća produkcija iz oporbe, to je njihovo pravo", dodao je.

Upitan nije li ta činjenica poražavajuća za Vladu, budući da iza sebe ima čitavu administraciju, Šeks je odgovorio niječno. "Svaka vlada određuje dinamiku i prioritete kada želi da se zakonski prijedlog raspravi i usvoji u određenom vremenu", rekao je.

Na pitanje određuje li Vlada na taj način dinamiku rada Sabora, odgovorio je da je riječ o uobičajenoj parlamentarnoj proceduri u hrvatskom, ali i drugim parlamentima.

Na pitanje hoće li Sabor zasjedati u vrijeme svjetskoga nogometnog prvenstva, odgovorio je: "Vidjet ćemo".

S. PAVIĆ