Vjesnik: 18. 05. 2004.

Velika nagodba Amerike, Europske unije i Rusije o Srednjem istoku

Traži se izlaz iz crne rupe koja »usisava« Srednji istok i cijeli svijet / Washington bi se prije poduzimanja neke značajnije akcije dogovarao sa zapadnim saveznicima

ZAGREB, 17. svibnja - Poslije prošlotjednog susreta u Parizu, francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schröder pred novinarima nisu prikrivali uznemirenost zbog kaosa u Iraku i kritike zlostavljanja iračkih zatočenika u zatvoru Abu Ghraib. Ipak, istodobno su obzirno odali priznanje »američkim prijateljima« što su »osudili ta nedjela i pokrenuli istragu kako bi kaznili počinitelje« (Chirac), što »govori o snazi američke demokracije« i zaslužuje da - ako smo pošteni kakvi trebamo biti - uzmemo u obzir pri ocjenjivanju Amerike« (Schröder). Zbog ravnoteže, izrazili su i užas nad, »nezamislivim po barbarstvu«, pogubljenjem američkog biznismena.

Otkud ta mješavina kritika i obzira dosad odlučnih kritičara američkog rata u Iraku? Francuski ministar vanjskih poslova, Michel Barnier, izričito je povezao Irak sa stanjem na Srednjem istoku. U razgovoru za Le Monde, rekao je da Francuska (kao ni Njemačka) ne pomišlja poslati vojnike kako bi se pomoglo smirivanje Iraka. Ne bi to učinila čak ni kad bi se u Vijeću sigurnosti usvojila rezolucija o prijenosu suvereniteta na Iračane. I on je šokiran spiralom užasa, krvi i nečovječnosti što se vidi na sve strane, u Falluji kao i u Gazi, ali je i zaključio da se mora naći izlaz »iz te crne rupe koja usisava Srednji istok i, više od toga, cijeli svijet«. Pogoršanje stanja u okupiranom Iraku zajedno s najnovijom Bushevom podrškom izraelskom premijeru Arielu Sharonu - i to bez dogovora s europskim saveznicima - oneraspoložilo je većinu europskih vlada. Europljani ne mogu razumjeti, a još manje prihvatiti, potpunu identifikaciju američke administracije s Arielom Sharonom i njegovom politikom. I to je jedan od važnih razloga što ne žele pomoći Amerikancima u stabiliziranju Iraka.

Želeći djelovati konstruktivno, Barnier je objavio inicijativu Francuske i Rusije da se - uz podršku Ujedinjenih naroda i susjednih zemalja - sazove međunarodna konferencija kako bi se pomoglo stvoriti prijelaznu vladu u Iraku. No, kako je rekao, prethodno se mora uvjeriti ostale partnere, u prvom redu Amerikance, jer je upitno jesu li svjesni da se stanje ozbiljno pogoršava i jesu li spremni pristati na stvarni suverenitet Iraka.

Službene izjave iz Washingtona potvrđuju da će 30. lipnja Amerikanci civilnu vlast prepustiti privremenoj iračkoj vladi. Do kraja siječnja sljedeće godine, održali bi se opći izbori. No, američki vojnici ostat će i dalje, čak se kaže - godinama.

Opće je uvjerenje da će Irak biti država ograničenog suvereniteta, a stvarni gospodari bit će Amerikanci. Francuska i Njemačka zagovaraju potpuni suverenitet Iraka. Pretpostavljaju da je Washington zapao u dovoljno ozbiljne nevolje koje će ga konačno natjerati da shvati kako mu je u rješavanju svjetskih problema nužna podrška Europe. Pristanak Amerikanaca na tješnju suradnju s UN-om u Iraku mogao bi biti dobar znak. Izvjesne nade zasnivaju se i na »putokazu mira« SAD-a, EU-a, Rusije i UN-a za Srednji istok. S takvim razmišljanjima, zapadni saveznici, često suradnici ali i suparnici, idu u susret trima važnim sastancima na vrhu, sljedećeg mjeseca - G8, NATO i SAD-EU. Javna je ambicija da se na tim sastancima počne stvarati dugoročni plan modernizacije i demokratizacije Srednjeg istoka. Naravno, pritom se ne bi potpuno isključilo Rusiju. Već su u opticaju prijedlozi za »veliku nagodbu«. Washington bi se prije poduzimanja neke značajnije akcije iskreno dogovarao sa zapadnim saveznicima - i to sve više s EU-om nego s NATO-om. Za uzvrat, Europljani bi priznali da su preventivne vojne akcije ponekad nužne i da će ih podržati, naravno, vojno i financijski. Nastojalo bi se stvoriti novi zajednički pristup, otprilike kao u vrijeme hladnog rata.

Tomislav Butorac