Vjesnik: 19. 05. 2004.

Račan dao Bandiću opomenu pred isključenje

Predsjednik SDP-a naglasio je odlučnost stranke da se situacija u zagrebačkom SDP-u riješi

ZAGREB, 18. svibnja - SDP-ov zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić dobio je »posljednju opomenu pred isključenje«. Potvrdio je to na konferenciji za novinare u utorak predsjednik SDP-a Ivica Račan nakon dva sastanka vodstva stranke i vodstva zagrebačkog SDP-a. Račan je naglasio odlučnost SDP-a da se situacija u zagrebačkoj organizaciji riješi. »U SDP-u ulažemo napor da se uočene slabosti i problemi žurno promijene. U protivnom, bit će promijenjeni odgovorni ljudi«, naglasio je Račan.

Rekavši da ovakva poruka nije prijetnja, Račan je objasnio da »vodstvo SDP-a više neće tolerirati slabosti«.

Bandić nije želio komentirati poruke vrha stranke, ali njegovi politički istomišljenici smatraju da je Bandić »znao uvijek preživjeti, pa će i ovaj put«.

Narušeni odnosi između vrha stranke i zagrebačke organizacije kulminirali su objavljivanjem oglasa »Istina je« u kojem zagrebački SDP-ovci kritiziraju rad pravosuđa, a koji je dodatno potencirao sukob između SDP-ove gradonačelnice Vlaste Pavić i Milana Bandića.

Račan je jasno kazao da se odmah moraju promijeniti odnosi među ljudima u zagrebačkoj organizaciji. Predsjednik SDP-a smatra da se ostale stvari moraju promijeniti u određenom roku, ali u utorak nije želio precizirati kada bi to trebalo biti. No, u interesu SDP-a je da se »slučaj Zagrepčanka« riješi odmah. Kazavši da se slabosti u radu sustava ne mogu kompenzirati aktivnošću samo prvog čovjeka, »ma bio on i agilan kao Milan Bandić«, Račan je naglasio da se učinjene greške više ne smiju ponavljati.

Dada Zečić