Vjesnik: 19. 05. 2004.

Tužitelji odbacili argumente za Kordićevu žalbu

HAAG, 18. svibnja - Tužitelji Haaškog suda u utorak su u cijelosti odbacili argumente za žalbu obrane na presudu Dariju Kordiću, bivšem političkom čelniku Hrvata u srednjoj Bosni, koje su na raspravi u ponedjeljak iznijeli njegovi branitelji.

»Presuda se temelji na posrednim dokazima, indicijama, koji su ponekad osvijetljeni izravnim dokazima, no svaki od dokaza podržava onaj drugi i puna predodžba o sudjelovanju Kordića u zločinima može se dobiti samo ako se gleda cjelina dokaznog materijala, kao što je to učinilo raspravno vijeće«, rekao je tužitelj Farrell.

Suđenje Kordiću i bivšem zapovjedniku Viteške brigade HVO-a Mariju Čerkezu počelo je 12. travnja 1999., završne riječi održane su 14. i 15. prosinca 2000. Tijekom 240 dana suđenja saslušan je 241 svjedok i uvedeno 4650 dokaza. Raspravno vijeće je 26. veljače 2001. Kordića osudilo na 25, a Čerkeza na 15 godina zatvora proglasivši ih krivim za zločine protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija zbog kampanje progona Bošnjaka u Lašvanskoj dolini, koja je kulminirala ubojstvom 116 civila u selu Ahmići 16. travnja 1993.

Tužiteljica Michelle Jarrvis odbacila je navode Kordićevih branitelja o nepostojanju progona Bošnjaka i oružanog sukoba u srednjoj Bosni ističući da je »zabrana progona apsolutna«, a obrana pokušava dokazati da je progon dopušten ako ga čine obje strane, jer se onda međusobno poništava.

Prema njezinim riječima, u srednjoj Bosni je postojao međunarodni oružani sukob u razdoblju koje pokriva optužnica - od sredine 1992. do siječnja 1994. - zbog intervencije Hrvatske putem njezinih postrojbi, što dokazuju izjave generala Janka Bobetka o izdavanju zapovjedi, određivanju položaja i izvođenju operacija.

»Na suđenju je utvrđeno da je Hrvatska intervenirala, što je potvrdila i obrana«, dodala je Jarrvis. (Hina)