Vjesnik: 19. 05. 2004.

Prikriva li istraga o Ostojićevu timu pomaganje Gotovini u bijegu

Sve akcije obavještajnog karaktera: od pomaganja odbjeglom generalu Gotovini do uplitanja u istragu o ubojstvu Milana Levara koordinirane su na relaciji Željko Bagić - Franjo Turek/ Pritisak da se istražuju navodne nezakonitosti tzv. Ostojićeva tima prikrivanje je nezakonitosti kojima su se bavili Bagić i Turek, kaže izvor blizak bivšoj vladi

ZAGREB, 18. svibnja – MUP je potvrdio da, prema zahtjevu Državnog odvjetništva, provodi istragu o tome je li poseban policijski tim bivšeg ravnatelja policije poduzimao nezakonite aktivnosti, o čemu je pisao jedan hrvatski tjednik. Nedavno je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na prijedlog HSP-ovih zastupnika odbio raspravljati o toj temi.

Postojanje posebnog policijskog tima pri ravnateljstvu policije otkrio je sam Ranko Ostojić nakon smjene s dužnosti, ustvrdivši da se tako mogao uspješnije nositi s organiziranim kriminalom, a zbog nepovjerenja u rad sigurnosnih službi. Da bi do policijske istrage o tzv. Ostojićevu timu moglo doći dalo se naslutiti posljednjih mjesec dana iz tekstova koje je objavljivao predsjednik Uprave Nacionala Ivo Pukanić.

On je tvrdio da je bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek na prezentaciji u Predsjednikovu uredu i u Vladi podnio »dokaze o Ostojićevoj suradnji sa stranim obavještajcima, ali i brojnim nezakonitostima u MUP-u u koje je bio upleten bivši ravnatelj policije i njegov tim«.

Ostojić je pak više puta izjavio da su Pukanić, Predsjednikov savjetnik Željko Bagić i bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek štitili organizirani kriminal. Nakon vijesti o MUP-ovoj istrazi, nije htio davati poseban komentar, osim što je izrazio čuđenje da je policija o tome obavijestila javnost.

Povod za reakciju Državnog odvjetništva, a onda i policije, ipak nije Nacionalovo pisanje nego ono Hrvatskog slova.

Taj je tjednik nedavno pisao da su bivši SDP-ov premijer Ivica Račan i Ranko Ostojić u BiH stvorili obavještajno-policijsko podzemlje koje se bavilo krijumčarenjem droge, ljudi i krivotvorenih hrvatskih proizvoda, a da su se prihodi od toga »slijevali« na SDP-ove račune.

Novi Nacional ne ide tako daleko da bi predsjednika SDP-a Račana i Ranka Ostojića optuživao za teška kaznena djela, kako je to učinilo Hrvatsko slovo.

No u Nacionalu su zadovoljni otvaranjem istrage o tzv. Ostojićevu timu, najviše zamjerajući bivšem ravnatelju policije što je »prekinuo komunikaciju između haaškog tužiteljstva i odbjegloga generala Gotovine«.

Ivo Pukanić je, naime, nakon lanjskog intervjua s Gotovinom krenuo, prema vlastitim riječima, u uspostavljanje kontakta između Carle del Ponte i odbjegloga generala, a uz navodno posredovanje donedavnoga britanskog veleposlanika Nicholasa Jarroda i šefa haaških istražitelja u Zagrebu Thomasa Osorija.

Sada Pukanić optužuje Ostojića kako bi ta operacija uspjela da bivši ravnatelj policije nije u razgovorima sa stranim diplomatima tvrdio »da bi policija uhitila Gotovinu, ali joj to onemogućuje POA«.

Nacional je objavio i podulji popis navodnih vanjskih suradnika tzv. Ostojićeva tima, tvrdeći da je Franjo Turek o svemu tome obavijestio bivšeg premijera Račana i predsjednika Mesića još u listopadu prošle godine.

Sadašnju policijsku istragu navodno vodi šef krim-policije u MUP-u Dragutin Cestar. Ne zna se u kom će smjeru istraga teći. Neki izvori bliski bivšoj Račanovoj vladi u svemu vide zavjeru Željka Bagića i Franje Tureka.

»Istina je da Ranko Ostojić nije imao povjerenja ni u Dragutina Cestara, zaduženog za krim-policiju, jer ga je smatrao bliskim Franji Tureku. A sve važne akcije koje je radila policija, a za njih doznao Franjo Turek, propale bi. Da je POA znala što Ostojić smjera u vezi s uhićenjem optuženika haaškog suda Ivice Rajića, taj još ne bi bio uhićen«, tvrdi naš izvor. Prema njemu, predsjednik Stjepan Mesić samo je formalno marginalizirao Željka Bagića tvrdeći da on u Uredu trenutačno obavlja dužnost arhivara.

»Sve akcije obavještajnog karaktera: od pomaganja odbjeglom generalu Gotovini do uplitanja u istragu o ubojstvu Milana Levara koordinirane su na relaciji Željko Bagić – Franjo Turek. Pritisak da se istražuju navodne nezakonitosti tzv. Ostojićeva tima prikrivanje je nezakonitosti kojima su se bavili Predsjednikov čovjek Željko Bagić i Franjo Turek.

Da Turek ima podršku u Sanaderovoj vladi svjedoče pouzdane informacije da mu je nedavno ponuđeno mjesto u konzulatu u Pečuhu ili funkcija u Ministarstvu gospodarstva, što je on čekajući bolje prilike odbio«, zaključuje naš sugovornik blizak bivšoj vladi Ivice Račana.

Željko Peratović