Slobodna Dalmacija: 20. 05. 2004.

PUČKI PRAVOBRANITELJ ANTE KLARIĆ U MAKARSKOJ:

GRADONAČELNIK NOVAK JE DIVLJI GRADITELJ I NE PLAĆA DOPRINOSE

MAKARSKA - Pučki pravobranitelj Ante Klarić boravio je jučer u Makarskoj gdje je razgovorao s gradskim vlastima i službenicima državne uprave te nakon toga razgovarao s novinarima.

— Mnoge se ovlasti moraju sa središnje vlasti spustiti na lokalnu razinu, pogotovo kad je riječ o zaštiti prostora, građenju i infrastrukturi koji utječu na funkcioniranje grada. Prema zakonu grad nema ingerencije usmjeravati samostalno svoj život, niti kontrolirati zaštitu prostora i spriječiti bespravnu gradnju jer nije nadležan nad inspekcijom — kazao je Klarić.

Nakon razgovora sa službenicima državne uprave, zaključio je da su u lošim odnosima s gradom. Državna uprava ulaže puno napora kako bi spriječila devastaciju prostora. Ali, postoje sile koje imaju osobne interese da uspostave dominaciju, pa na neki način pritišću i ucjenjuju kako bi uzurpirali bogatstvo ovog područja.

— Gradonačelnik Ante Novak se složio s nama da bi efikasnije trebalo zaštititi okoliš, a i sam je bespravni graditelj i čovjek koji vlastitom gradu ne plaća komunalni doprinos. To je apsurd. Ured pučkog pravobranitelja nema nikakve prigušivače, nego upozorava na zločeste pojave pojedinaca, nedosljednu provedbu zakona i neravnopravnost građana. Iza loših odnosa gradskih i državnih službenika stoje ozbiljni materijalni interesi — rekao je Klarić. — Simptomatično je i to da Makarska nema plan uređenja, jer je i to nekome u interesu. To javno treba reći građanima — upozorio je Klarić.

Na upit o tome kako je Gradsko vijeće razmatralo čitav popis građevinskih dozvola koje je državni ured izdao suprotno zakonu, što zbunjuje novinare, Klarić nije mogao objasniti.

A. DRAGIČEVIĆ

Ante Novak: ’Pučki pravobranitelj očito je krivo informiran’

— Pučki pravobranitelj je očito krivo informiran, obmanut. Ja nisam bespravni graditelj. Građevinska dozvola za nadogradnju moje tvornice izdana mi je s naslova diskonta, na što sam uložio žalbu. Tvornica bezalkoholnih pića ima građevinsku dozvolu iz 1993. godine.

A za nadogradnju koja je dobila građevinsku dozvolu 2002. godine platio sam 500.000 kuna akontacije za komunalni doprinos. Ostatak ću platiti čim dobijem sudsko rješenje na žalbu, jer ne izbjegavam plaćanje svih obaveza. Već mi je izdana nova lokacijska dozvola za nadogradnju u kojoj je naznačeno da se radi o tvornici pića.

Kada bude gotova i građevinska, radit će se novi obračun kvadrata po kojoj osnovi se plaćaju komunalije. Jedanput Državni urbanistički ured tvrdi da se trebam pridržavati stare građevinske dozvole za diskont jer je ona legalna, a drugi put se iznose podaci da sam bespravni graditelj.

Žalosno je što se radi političkih dobitaka i sljedećih izbora krivo informira javnost i pravobranitelj. Nije ovo jedini slučaj političkog podmetanja gradu i gradonačelniku. Državni ured za urbanizam neće da surađuje s gradskom vlasti, izdao je 15 građevinskih dozvola za stambene zgrade protivno zakonskim odredbama. Upravo raste golemi objekt čiji zid dodiruje nogostup državne ceste. Usprkos upozorenjima, gradske vlasti izdaju takve dozvole koje su legalizirale betonizaciju čitave Makarske.