Slobodna Dalmacija: 20. 05. 2004.

HAAG ZAHTJEV ŽALBENOM VIJEĆU TRIBUNALA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU

Tužiteljstvo zatražilo višu kaznu za Kordića i Čerkeza

DEN HAAG - Tužiteljstvo Haaškog suda (ICTY) zatražilo je u srijedu od Žalbenog vijeća izricanje značajno dužih zatvorskih kazni bivšem političkom čelniku Hrvata u srednjoj Bosni Dariju Kordiću i bivšem zapovjedniku Viteške brigade HVO-a Mariju Čerkezu, tvrdeći da kazne od 25 i 15 godina zatvora nisu primjerene težini zločina za koje su u prvom stupnju osuđeni.

"Kazna od 25 godina je dugotrajna, no ipak je neprimjerena jer ne odražava tešku prirodu kaznenih djela. Zločini su toliko teški da traže izricanje značajno duže kazne", kazala je tužiteljica Helen Brady iznoseći pravne argumente za žalbu na presudu Kordiću, bivšem predsjedniku HDZ-a BiH i potpredsjedniku Herceg-Bosne.

"Zbog važne uloge koju je igrao u progonu Bošnjaka u Lašvanskoj dolini u okviru udruženog zločinačkog pothvata očita je neprimjerenost 15-godišnje kazne za Čerkeza", rekao je tužitelj Norman Farrell, dodajući kako optužba traži dulju kaznu i dodatnu osuđujuću presudu za Ahmiće, za što je u prvom stupnju oslobođen.

Tužiteljica Brady je kazala da u Kordićevu slučaju postoji "ogromna baza zločina" počinjenih u općinama Novi Travnik, Busovača, Vitez i Kiseljak gdje su snage HVO-a napale desetke bošnjačkih sela pri čemu su ubijene stotine ljudi, tisuće ih je protjerano, a njihove kuće su spaljene. Posebno je istaknula Kordićevu odgovornost za planiranje i naređivanje, kako je rekla, "barbarskog zločina u Ahmićima", u okviru "šireg obrasca zvjerstava za čišćenje Bošnjaka iz Herceg-Bosne".

Tužiteljica je naglasila i na nerazmjer kazni dosuđenih Kordiću i zapovjedniku Operativne zone HVO-a srednja Bosna generalu Tihomiru Blaškiću, koji je osuđen na 45 godina zatvora gotovo za iste zločine.

"Kordić i Blaškić vladali su po načelu zajedničke vlasti, pri čemu je Kordić imao i veću vlast", kazala je Brady citirajući svjedočenje jednog časnika Unprofora da je "za operativni dio bio zadužen Blaškić, a za planiranje Kordić".

Branitelji obojice okrivljenika odbacili su argumente optužbe i ponovo upozorili da su glavne slabosti presude nedovoljno dokazano sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, te oslanjanje na iskaz zaštićenog svjedoka AT za dokazivanje sudjelovanja Kordića i Čerkeza na sastanku u Blaškićevu stožeru kada je planiran napad na Ahmiće.

Sve se zasniva na iskazu potpuno nekredibilnog svjedoka, osuđenog ubojice i lažljivca, rekao je Čerkezov odvjetnik Božidar Kovačić. On je kazao da Čerkezova obrana u cijelosti ostaje kod svoje žalbe te očekuje da vijeće smanji okvir njegove odgovornosti i primjereno smanji kaznu, dok je Kordićev branitelj Stephen Sayers ponovio zahtjev da Kordić bude oslobođen svih optužbi.