Vjesnik: 20. 05. 2004.

Uzdrmano savezništvo Blaira i Busha

Mnoge britanske laburiste pozicionirane lijevo od centra smeta Blairovo savezništvo s republikanskim američkim predsjednikom koji stoji čvrsto na desnici / Ankete pokazuju da John Kerry sustiže Busha, pa se London za svaki slučaj nastoji približiti i demokratskom predsjedničkom kandidatu

LONDON, 19. svibnja (Od Vjesnikove dopisnice) - Kad su američki demokrati za svog predsjedničkog kandidata izabrali Johna Kerryja, britanski premijer Tony Blair nije mu poslao ni čestitku. Službeno objašnjenje bilo je da Britanija želi ostati neutralna u američkoj predsjedničkoj utrci. Zapravo, premda mu je Kerry ideološki blizak, Blair nije htio ispasti nelojalan prema Georgeu Bushu s kojim ga veže ratno savezništvo. U zadnje vrijeme raste, međutim, pritisak na Blaira da se ipak malo distancira od Busha i njegove republikanske administracije.

Mnoge britanske laburiste pozicionirane lijevo od centra smeta Blairovo savezništvo s republikanskim američkim predsjednikom koji stoji čvrsto na desnici. Blair je nedavno odbio kritizirati američki stav o Srednjem istoku, kao i ponašanje američkih trupa u Iraku. Njegovi suradnici tvrde da se britanski premijer suzdržava od javnih opaski jer na Amerikance pokušava utjecati iza scene - npr. da u Iraku pokušaju djelovati kroz UN.

Britanska administracija i dalje vjeruje da George Bush ima najbolje šanse za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima u studenom. Ankete međutim pokazuju da John Kerry sustiže Busha, pa London za svaki slučaj pokušava graditi zakašnjele mostove i prema demokratskom predsjedničkom kandidatu.

I Tony Blair i John Kerry imaju liberalna politička gledišta, obojica su po struci odvjetnici, obojica čak u slobodno vrijeme sviraju gitaru. Već je dio tradicije da britanski laburisti razmjenjuju izborna iskustva oko izborne strategije s američkim demokratima. Današnji Kerryjev savjetnik za medije Bob Shrum pomagao je Blairovoj ekipi uoči britanskih izbora 2001. No to je prijateljstvo ovaj put bilo stavljeno na led zbog Blairove želje da ne ispadne nelojalan prema svom iračkom savezniku Bushu. Ni Kerryju nije bilo previše stalo do javne podrške britanskog premijera zato što Blair energično podržava ratu Iraku, koji on kritizira.

Zadnjih tjedana vodeći britanski laburisti pojačali su pritisak na Tonyja Blaira da se javno distancira od Busheve administracije i zatražili od njega da definira nezavisan stav o Srednjem istoku, Iraku i američkim izborima. Blair ipak i dalje ne želi javno kritizirati Georgea Busha. U razgovoru za list Independent, on je rekao kako sada nije trenutak »da se počne zavlačiti svog glavnog saveznika«.

No tvrdi se da britanski premijer ipak uviđa kako će, nakon skandala sa zlostavljanjem iračkih ratnih zarobljenika, morati omekšati svoj stav prema Iraku. Također je odlučio poslušati one koji mu savjetuju da hitno mora poboljšati veze s američkim demokratima, za slučaj da Kerry ipak pobijedi na izborima, jer mu je jasno da će britanska vlada su suprotnom pretrpjeti političku blamažu.

No London mora postupati u rukavicama. Miješanje u izbore drugih zemalja zna biti prožeto političkim opasnostima. Uoči početka iračkog rata, suradnici predsjednika Busha pokušali su njemačke birače navesti da ne glasaju za reizbor Gerharda Schrödera, optužujući njemačkog kancelara da je zatrovao odnose s Washingtonom. Kasnije su bili potrebni mjeseci da se ispravi nastala politička šteta.

Neslavno su prošli i pokušaji ranijeg britanskog konzervativnog premijera Johna Majora da na američkim izborima 1992. pomogne Georgeu Bushu starijem. Majorovi dužnosnici pročešljali su britanske službene arhive u pokušaju da pronađu kompromitirajuće materijale o Bushevom protukandidatu Billu Clintonu, iz vremena kada je bio postdiplomac na Oxfordu.

Među britanskim političarima koji su najglasnije kritizirali takav postupak bio je i mladi laburist Tony Blair. Kao kasniji premijer, Blair je izgradio vrlo čvrste odnose se demokratskim predsjednikom SAD-a Billom Clintonom. No, nije isključeno da se britanski premijer danas potiho nada pobjedi Georgea Busha mlađeg kako bi izbjegao da ostane međunarodno izoliran oko iračkog rata, ako Bush izgubi na izborima.

Jasna Zanić Nardini