Novi list: 20. 05. 2004.

TRADICIONALNI SUSRET KARDINALA S GLAVNIM UREDNICIMA HRVATSKIH MEDIJA

Služiti općem dobru, a ne tuđim interesima

Kardinal Josip Bozanić sugerirao je medijima da više senzibiliziraju javnost za neke teme i probleme poput obitelji ili mladih, kako bi se dalo prilog pokretanju procesa u našem društvu

ZAGREB – Suradnja između Katoličke crkve i medija kod nas bitno je zadnjih godina promijenjena na bolje, rečeno je na tradicionalnom godišnjem susretu, u povodu Dana medija, kardinala Josipa Bozanića i nadbiskupa Ivana Devčića, predsjednika Medijskog odbora HBK s glavnim urednicima hrvatskih medija i novinarima koji prate vjerski život.

Susret je održan u tajništvu HBK izlaganjem Ivana Meklenića, glavnog urednika Glasa Koncila, posebno aktualiziravši temu značajnih na raznim razinama priloga Katoličke crkve hrvatskom ulasku u EU. Istaknuta su u tom smislu značajna zalaganja kardinala Bozanića koji je pak upitan o raspravi o jeziku u EU ustvrdio da je riječ o značajnom pitanju unutar Unije i njenih institucija. »Nije lako napraviti model koji će sve zadovoljiti i istovremeno biti efikasan. Europa je izazova drugačijih od drugih kontinenata, europska specifičnost je bogatstvo kultura, jezika, povijesti. Zato je potrebno tražiti način kako sačuvati identitet – jer to čini Europu Europom. U razmjeni posebnosti očituje se bogatstvo, a traže se i mogućnosti sudjelovanja svih s različitim inicijativama«, rekao je kardinal odgovorivši također da hrvatski biskupi uviđaju zaostatak Hrvatske u odnosu na EU da bi im bilo draže da je drukčije. Ustvrdio je da hrvatski episkopat uvijek spreman surađivati za dobro i s predstavnicima vlasti te da u tom vidu ima i susreta.

O pitanju pak reduciranja nedjeljnog rada kardinal je rekao da je to građanska inicijativa oko koje su sada na potezu Vlada, odnosno Sabor.

Ravnatelj IKE prof. Anton Šuljić aktualizirao je pitanje medijskog odnosa prema nekim crkvenim događanjima, rekavši da se neke važne ignorira a neke marginalne preferira, slikovito pitajući o medijskim kriterijima: »Zašto se zaobilazi slona a primjećuje muhu«. U tom kontekstu nadbiskup Devčić se založio da mediji donose što objektivniji prikaz crkvenih stavova, kako bi javnost mogla doznati ono što Crkva stvarno govori i zastupa rekavši da svatko u skladu sa svojim uvjerenjima može komentirati. Sugerirao je medijima da više senzibiliziraju javnost za neke teme i probleme poput obitelji ili mladih, kako bi se dalo prilog pokretanju procesa u našem društvu. Upitan o odnosu medija i Crkve kardinal Bozanić izrazio je želju »da svi napredujemo na usavršavanju pozitivnih kriterija oko većeg promicanja slobode, općeg dobra koje je naše hrvatsko dobro, da to bude glavni cilj, a da što manje služimo tuđim interesima«.

Mirjana GRCE