Novi list: 20. 05. 2004.

OPOMENA VIJEĆA ČASTI HND-a NOVINARU JUTARNJEG LISTA

Čičak prekršio Kodeks časti HND-a

ZAGREB – Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva donijelo je zaključak da je kolumnist Jutarnjeg lista Ivan Zvonimir Čičak prekršio Kodeks časti Hrvatskog novinarskog društva te mu je izrečena blaža opomena i upozorenje. Vijeće je reagiralo na prijavu Denisa Romca, urednika iz Novog lista, koja se ticala Čičkovog komentara »Bura oko zakona o HRT-u«, objavljenog u Jutarnjem listu u veljači ove godine kao reakcija na komentar novinara Novog lista Borisa Pavelića i tekstove Saše Vejnovića.

Vijeće je prosudilo da je Pavelić napisao osvrt u kojem propitkuje, primjećuje i komentira ispravnost uključivanja Čička i Vesne Alaburić u izradu novog ili promjene sadašnjeg zakona o HRT-u, te da kad i postavlja neugodna pitanja u vezi s tim, ne služi se uvredama. U svom reagiranju na taj tekst, a potom i u oba očitovanja koje je Vijeće časti od njega zatražilo, Ivan Zvonimir Čičak nije posegnuo za istim metodama, stoji u obrazloženju odluke Vijeća.

Čičak »mjestimice staloženo iznosi suprotno mišljenje i objašnjava svoje stavove i spoznaje, no mjestimice se služi vrlo neugodnim klasifikacijama, uvredama i vrlo upitnim asocijacijama (npr. »kada, dakle, Pavelić (ovaj put Boris)...«), kolege proglašava fašistoidnima, mrziteljima, neznalicama i neobrazovanima, totalitaristima, produženom rukom partije, ljudima bez osobnosti i pameti, lešinarima iz Novog lista...«, stoji u obrazloženju odluke Vijeća časti.

Iz navedenog Vijeće je zaključilo da je Čičak prekršio članak 7. Kodeksa časti hrvatskih novinara, u kojem stoji da je novinar dužan poštivati etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažavati dostojanstvo i integritet osobe s kojom polemizira. Čičak je također prekršio i članak 22. u kojem stoji da su novinari dužni međusobno surađivati, njegovati profesionalnu solidarnost, kolegijalne i drugarske odnose.

N. D.