Slobodna Dalmacija: 21. 05. 2004.

KAKO SE ODVIJA ZAMJENA VLASTI U NADZORNIM I UPRAVNIM ODBORIMA

Rado ministri u nadzor idu

Vlada je do sada promijenila manje od polovice odbora, ali je već očito da nije dokinula štetnu praksu gomilanja funkcija, tako dragu bivšoj koalicijskoj vlasti. Stoga bi rekord Mate Crkvenca koji je sjedio u 18 NO-a i OU-a, mogao pasti

Piše: Frenki LAUŠIĆ

Jedno od bolnih točaka bivše HDZ-ove vlasti bilo je masovno sudjelovanje Vladinih i saborskih dužnosnika u nadzornim i upravnim odborima za što se tada dobivala solidna novčana naknada. Koalicijska Vlada je ukinula novčane naknade državnim dužnosnicima za članstvo u tim odborima, ali su ipak članovi Vlade i ministri ostali vjerni navici prethodnika da sjede u nekoliko odboraških fotelja. Rekorder je bio Mato Crkvenac sa članstvom u 18 NO-a i UO-a.

PLUS Lista servirana na pladnju

Na pitanja novinara zbog čega takvo gomilanje funkcija, iz Vlade bi redovito odgovarali kako na tim funkcijama moraju biti po službenoj dužnosti, ali i da na taj način najlakše kontroliraju poslovanje velikih i važnih državnih poduzeća, agencija, fondova i institucija. Na prigovor kako upravo zbog velikog broja funkcija nisu u mogućnosti kvalitetno obavljati kontrolnu ili upravnu funkciju u tim odborima nije se proteklih godina mogao dobiti neki jasniji odgovor. Prigovor javnosti se također odnosio i na činjenicu da svojim članstvom u odborima dužnosnici Vlade ili Hrvatskog sabora imaju veću mogućnost zloupotrebe svog položaja, bilo da se radi o "namještanju poslova" ili kadroviranju po liniji podobnosti, poznanstvu ili rodbinskim vezama. Svi su ti prigovori od koalicijske vlasti otklanjani kao "populistički" ili neozbiljni. Nije im palo na pamet da racionalnije i efikasnije rasporede članstva u odborima kako bi se što bolje obavljale upravne i nadzorne funkcije, ili pak da za neka od njih raspišu i javne natječaje. Nova HDZ-ova vlast je u tom smislu, na žalost, na liniji kontinuiteta s koalicijskom Vladom. Međutim, ovom prigodom nismo trebali mukotrpno kopati po dokumentaciji kako bi pronašli nove članove NO-a i UO-a iz nove Vlade. Ratko Maček, glasnogovornik Vlade, nam je jednostavno na naš upit o ovoj temi dostavio Pregled tijela upravljanja u trgovačkim poduzećima, agencijama, direkcijama, zavodima, fondovima i ustanovama sa svim članovima upravnih i nadzornih odbora. Iz tog dokumenta je vidljivo kako je nova Vlada izvršila promjene u manje od polovice odbora koji se po ustaljenoj navici mijenjaju sa svakom promjenom vlasti. To naravno ne znači da se i u preostalim poduzećima i agencijama neće promijeniti nadzorni odbori, već samo da se HDZ-u nigdje ne žuri.Prema sadašnjem stanju prvo mjesto na ljestvici članstva i NO-ima i UO-ima drži Božidar Kalmeta, ministar mora, turizma, prometa i razvitka sa 12 funkcija, slijedi Ivan Šuker, ministar financija koji je član deset odbora, pa Branko Vukelić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva s devet, Petar Čobanković, ministar poljoprivrede sa šest funkcija, Marina Matulović-Dropulić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okoliša i Ante Babić, državni tajnik Središnjeg ureda za ekonomski razvoj sa po četiri članstva, Andrija Hebrang, potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo i ministar zdravstva sa tri funkcije... Može se zaključiti kako će navedeni ministri dobiti po još nekoliko članstava u NO-ima i UO-ima kada čitav proces "zamjene vlasti" bude zgotovljen.

MINUS Živciranje javnosti

I zbilja čudi zbog čega ministri i dalje istrajavaju na tom gomilanju funkcija kada je, ako ništa drugo, sigurno da na taj način iritiraju javnost koju taj fenomen živcira još iz doba socijalističkog sustava. Svi prigovori takvom ponašaju i dalje stoje, ali nova Vlada ne haje za njih kao ni koalicijska Vlada. Sasvim je sigurno da resorni ministri moraju biti u kontrolnim i upravnim odborima institucija koje su od vitalnog značenja za funkcioniranje njihova sektora. Ali je jednako tako sigurno da te dužnosti, pored svog ministarskog posla, ne mogu uspješno obavljati u više od dva, tri, najviše četiri odbora. Ali, navika ne blijedi lako i očito će trebati proteći još dosta vremena dok se i na tom planu situacija u državi ne "normalizira".

Gdje je tko

Božidar Kalmeta: Ina, Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), Fond za razvoj i zapošljavanje (FRZ), Fond za regionalni razvoj (FRR), Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APPN), Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, Argonaut d.o.o. - za razvoj sustava turističkih lučica, Brijuni Rivijera, Hrvatske ceste, HŽ, Zavod za obranu Dubrovnika.

Ivan Šuker: Ina, HFP, DAB, FRZ, FRR, HBOR, Croatia osiguranje, APPN, HŽ, Agencija Alan pri Ministarstvu obrane.

Andrija Hebrang: HFP, DAB, CO.

Ante Babić: Ina, DAB, CO, HŽ.

Petar Čobanković: HFP, FRZ, FRR, HBOR, CO, APPN.

Branko Vukelić: HFP, DAB, Hrvatska lutrija, FRZ, FRR, HBOR, CO, Argonaut, Alan.

Marina Dropulić: Brijuni Rivijera, Hrvatske ceste, HŽ, Zavod za obnovu Dubrovnika.

Miomir Žužul: Croatia Airlines, Alan.