Novi list: 21. 05. 2004.

BIVŠI TALIJANSKI PREDSJEDNIK TVRDI DA JE NATO KRAJEM 70-IH BIO SPREMAN PREPUSTITI JUGOSLAVIJU I DIO ITALIJE SSSR-u

Cossiga: Postojao je tajni plan da Trst predamo SSSR-u

Francesco Cossiga ustvrdio je da je za mogućnost sovjetske invazije Jugoslavije u Italiji postojao plan pod nazivom »Alabarda« koji je predviđao da u Trstu i regiji Venezia Giulia ostane samo policija, dok Sovjeti ne preuzmu vlast

ZAGREB – U vrijeme kad je jugoslavenski predsjednik Tito pao u agoniju, NATO je proglasio uzbunu prvog stupnja. No, na eventualnu sovjetsku invaziju Jugoslavije, Atlantski savez ne bi reagirao ni na koji način jer bi Sovjeti preuzeli ono što im je pripadalo na temelju dogovora na Jalti, izjavio je bivši talijanski predsjednik Francesco Cossiga za talijanski list »Corriere della Sera«.

Cossiga je ustvrdio da je za mogućnost sovjetske invazije Jugoslavije u Italiji postojao plan pod nazivom »Alabarda« koji je predviđao da u Trstu i regiji Venezia Giulia ostanu samo šef policije, policija i karabinjeri radi održavanja reda i javne sigurnosti, »sve dok sovjetske snage ne bi donijele odluku o preuzimanju tih dužnosti«.

Može li se teza o NATO-ovoj odluci da ne reagira krajem 70-ih godina povezati s nedjelovanjem međunarodne zajednice na prostoru bivše Jugoslavije početkom 90-ih godina, pitali smo vojnog analitičara Zorana Kusovca.

– Ne vidim nikakvu povezanost jer je riječ o različitim geopolitičkim stvarnostima. Poremećaj u Jugoslaviji 1980. bio bi jedinstven i predstavljao bi poremećaj globalne ravnoteže. Ali, deset godina kasnije, mi smo bili samo mali dio velike promjene i naša važnost nije bila tolika koliku pripisujemo sami sebi, objašnjava Kusovac, napominjući da je ovo područje 90-ih »postalo anomalija, a ne centar pozornosti«.

– NATO, Europa i Amerika tada su procijenili da su im resursi potrebniji za prilagođavanje novoj, nepoznatoj situaciji, dodaje analitičar koji smatra da je bit nedjelovanja bila u procjeni da se rat na tlu bivše Jugoslavije neće proširiti i na druge europske zemlje.

Cossigine tvrdnje, pak, umirovljeni general Martin Špegelj potpuno odbacuje. Špegelj je, naime, u vrijeme na koje se bivši talijanski predsjednik osvrće, obavljao visoke dužnosti u tadašnjoj JNA, te kaže da je priča o mogućoj invaziji SSSR-a bila provokacija.

– I JNA je bila u visokom stupnju pripravnosti, ali nikada se ništa nije potvrdilo o navodnoj opasnosti s Istoka. Znalo se samo o navodnoj dojavi o invaziji iz Moskve i da se Zapad ne bi protivio jer bi došlo do podjele »fifti-fifti«, prisjeća se Špegelj, koji smatra da je takva dojava možda došla iz same Jugoslavije radi homogenizacije i centralizacije.

Irena FRLAN