Slobodna Dalmacija: 21. 05. 2004.

SANJA MIKLEUŠEVIĆ, UREDNICA HTV-a, PRIJAVILA INCIDENT HRVATSKOM NOVINARSKOM DRUŠTVU:

Hebrang, prijeteći, tražio demanti usred Dnevnika

ZAGREB - Urednica HTV-a Sanja Mikleušević prijavila je Hrvatskom novinarskom društvu incident koji je izazvao ministar zdravstva i socijalne skrbi te potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang, nakon što je u središnjem Dnevniku koji je u srijedu uređivala, pušten prilog o privatizaciji Sunčanog Hvara. U dopisu HND-u Mikleušević tvrdi da je Hebrang nazvao usred emisije, desetak minuta nakon puštenog priloga, i to preko Centra za obavještavanje, te je obasuo primjedbama da je prilog Zorana Šprajca nečuveni napad na Vladu Ive Sanadera i njega osobno u kojemu je izrečena gomila laži i to "u udarnim minutama na javnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani". Zaključivši da Uredništvo HRT-a vodi zemlju na Balkan, umjesto prema europskim integracijama, Hebrang je, prema njezinim riječima, tražio da do kraja Dnevnika objavi demanti koji će on izdiktirati.

Nakon što je to odbila učiniti te je potpredsjednika Vlade uputila da napiše demanti jer će se telefonski izdiktirana poruka protumačiti kao izravan pritisak na medije, Hebrang je navodno nastavio inzistirati na objavi istog trenutka u istoj emisiji uz komentar da će u protivnom nečuvena laž — postati istina.

Mikleušević tvrdi da je ministar Hebrang zaprijetio da će "ići do kraja", nakon čega je ponovno zvao preko Centra za obavještavanje, optužujući je da nije pustila demanti iako mu je to obećala. Nakon toga je navodno inzistirao da se njegov odgovor emitira usred programa Sport, Vrijeme ili reklame.

Sanja Mikleušević nam je u kraćem telefonskom razgovoru potvrdila ovaj nečuveni pritisak kojemu je bila izložena, dodavši da je zbog ovog događaja zatražila zaštitu HND-a: — Ovakav način komunikacije s novinarima je nedopustiv. Nevjerojatno je da potpredsjednik Vlade uopće naziva urednike, a kamoli da direktno intervenira u program.

Nataša ŠKARIČIĆ

Lucić: Klasični slučaj političkog pritiska

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lucić Luce reagirao je na pritisak koji je ministar zdravstva i socijalne skrbi i potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang pokušao izvršiti na novinarku HTV-a Sanju Mikleušević zbog njezina priloga o prodaji Sunčanog Hvara:

- Ovo je klasičan slučaj političkog pritiska na javni medij. Svi imaju pravo na reakciju na novinarski rad, a za to na raspolaganju stoje Vijeće HRT-a, Uredništvo, Ravnateljstvo, Etičko povjerenstvo, a postoji i institut demantija. Naravno, tu su i Vijeće časti HND-a i sudovi. U tom pogledu nitko nema i ne smije imati privilegija. Upozoravam da je kranje vrijeme da Vlada s predizborne retorike o poštovanju slobode medija prijeđe na djela - zaključio je Lucić.