Vjesnik: 21. 05. 2004.

Tragovi »afere Zagrepčanka« vode do Brezaka

Je li Milan Brezak prebacio 830 tisuća maraka iz Zagrepčanke preko Slovenije na privatne račune? / »Sve sam zaboravio«, rekao je Brezak Vjesniku

ZAGREB, 20. svibnja – Protiv bivšeg zamjenika ministra unutarnjih poslova i nekadašnjeg predsjednika Uprave Zagrepčanke Milana Brezaka pokrenuta je 1998. u Sloveniji istraga zbog sumnje da je »oprao« više od 400.000 eura (oko 830 tisuća maraka). Na temelju toga na Općinskom sudu u Zagrebu podignuta je tužba protiv njega.

Kad smo zatražili od Brezaka razjašnjenje, samo je kratko izjavio: »Sve sam zaboravio«. Na naše inzistiranje da ćemo ga podsjetiti, rekao je: »Ništa me ne zanima«.

Inače, slovenska istraga odnosi se na razdoblje od 1996. do 1998. kad je Brezak bio predsjednik Uprave Zagrepčanke, tvrtke koja je danas u stečaju. Tada je Zagrepčanka napravila dug prema vinkovačkoj Krmi od 32 milijuna kuna. Tadašnji vlasnik Krme Ivan Radošević istodobno je bio predsjednik Nadzornog odbora Zagrepčanke.

Slovensko državno tužiteljstvo tvrdi da je Brezak »oprao« novac preko četiriju tvrtki kojima je bio vlasnik ili direktor, a jedna od tih firmi bila je u Dublinu.

Slovensko državno tužiteljstvo tereti Brezaka da je 31. srpnja 1996. u ime irske tvrtke Biem Trade u Novoj Ljubljanskoj banci u Krškom otvorio nerezidentni račun na koji su po nalogu hrvatskih tvrtki Mondi novine, I.M.B. i Constanter prebačeno 832.279,55 njemačkih maraka.

Tvrdi se i da je Brezak zloupotrijebio bankarski sustav Slovenije jer je transfer novca obavljen temeljem krivotvorenih poslovnih lista, odnosno računa koje je Biem Trade neutemeljeno ispostavljao tvrtkama Mondi novine i Constanter. Tužiteljstvo se poziva i na činjenicu da ispostavljeni računi nisu bili specificirani, a Brezak je novac s računa Biem Tradea prebacivao na privatne devizne račune.

U sve su, čini se, umiješani i Grad Zagreb i Zagrepčanka jer je tvrtka Mondi novine izdavala časopis »Moj Zagreb« koji je financiralo tadašnje gradsko poglavarstvo. Za tiskanje časopisa Grad Zagreb dao je gotovo pet milijuna kuna.

Nataša Zečević