Večernji list: 22. 05. 2004.

AFERA ZAGREPČANKA - BEZ USPJEHA ZAVRŠIO POKUŠAJ GRADA ZAGREBA DA OSPORI UPIS KRME NA ZEMLJIŠTE U HEINZELOVOJ

Žalba Zagreba o Zagrepčanki odbačena na općinskom sudu

Grad Zagreb odbijen je jer nije stranka u postupku između Krme i Zagrepčanke, ali još nije sve gotovo

Spor između Zagreba, Zagrepčanke i tvrtke Krma, čiji je vlasnik do stečaja bio Ivan Radošević, zbog vlasništva nad vrijednim zemljištem u Zagrebu, jučer je dobio novi nastavak.

Naime, neuspjehom je završio pokušaj grada Zagreba da ospori upis vinkovačke Tvornice stočne hrane Krma d.d. na zemljište Zagrepčanke.

Odluka prozvane sutkinje

Kako Večernjak doznaje, zagrebački Općinski sud odbacio je žalbu grada kao nedopuštenu jer Zagreb nije stranka u postupku, nego su to Krma i Zagrepčanka.

Na takvu odluku grad Zagreb još ima pravo žalbe Županijskom sudu u Zagrebu. To rješenje donijela je ista sutkinja Nives Radišić koju je Bandić prozvao, doduše ne imenujući je, u famoznom oglasu "Istina je" zbog kojega je poslije kazneno prijavljen.

Grad Zagreb odbijen je uz obrazloženje da nije stranka u tom postupku, jer je prijedlog za upis podnijela Krma, a protivnik predlagatelja je Zagrepčanka.

Ta je tvrtka u trenutku podnošenja prijedloga za upis bila upisana kao nositelj knjižnog prava u vezi s kojim je tražen upis. Grad, međutim, nije upisan kao nositelj knjižnog prava u zemljišnoknjižnom ulošku u kojem je zatražen upis, pa zato nije ovlašten žaliti se u tom sporu Krme i Zagrepčanke.

To ne mijenja ni činjenica što je Zagreb podnio prijedlog da ga se upiše u tom istom ulošku.

Provjera spisa iz tri spora

Spise iz čak tri spora koja su vezana uz taj spor prije tjedan dana uzeli su tužitelji iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske zbog sumnje da je Milan Bandić sklopio štetan ugovor, a provjeravaju i je li ugovor između Krme i Zagrepčanke bio fiktivan.

No, iako je Zagreb odbijen jer nije stranka u postupku, sve još nije završeno. Naime, i Zagrepčanka je, naravno, uputila žalbu o kojoj odlučuje Županijski sud u Zagrebu. Međutim, ta žalba na tom sudu još nije ni zaprimljena. Osim toga, još se očekuju i odluke Visokog trgovačkog suda u čak tri postupka.

S obzirom na važnost spora i vrijednost zemljišta (u pitanju su deseci milijuna eura), bilo bi dobro da Visoki trgovački sud odluči što prije. No, pitanje je i što će zaključiti tužitelji o ugovoru između dviju tvrtki koje su bile u vlasništvu istog čovjeka.

Da bi sve bilo zanimljivije, između Ivana Radoševića i Republike Hrvatske bio je aktualan i arbitražni spor pred međunarodnim sudom zbog zaštite investitora.

Odluka - glupost!

Odvjetnik Almir Dervišbegović, koji je podnio tužbu uime Grada Zagreba, tvrdi da je odbijanje Općinskog suda - glupost.

- Oni ne odlučuju o tužbi, nego su je trebali proslijediti Županijskom sudu. Mogu je samo formalno odbaciti, ali preko njih je mi šaljemo Županijskome. Grad Zagreb se može žaliti iako nije stranka u postupku jer su njegova prava povrijeđena - kaže Dervišbegović i dodaje da s najnovijim rješenjem uopće nije u upoznat. Njemu je inače gradonačelnica ukinula punomoć zbog navodno lošeg savjetovanja pri objavi oglasa "Istina je!" pa trenutačno, kaže, ne radi na slučaju.

Hrvoje Dečak, Silvana Perica, Ivan Pandžić