Novi list: 24. 05. 2004.

ANGAŽIRANJE ODVJETNIKA POSTAJE SVE SKUPLJI SPORT ZA GRAĐANE ŽELJNE PRAVDE

Hrvatski odvjetnici 15 puta skuplji od njemačkih

ZAGREB – Prijedlog Komisije Hrvatske odvjetničke komore (HOK) o povećanju naknada i tarifa za odvjetnički rad Upravni odbor komore trebao bi prihvatiti do kraja lipnja. Potvrdio je to našem listu predsjednik HOK-a Ranko Pelicarić. No, iako odvjetničke tarife nisu bile povećavane od 1993. godine, postoje i protivnici njihova povećanja, kao i oni koji smatraju da je sadašnji koncept tarifiranja zastario.

– Naravno, prijedlog povećanja tarifa još nije konačan. Moram reći da smo se odlučili povećati tarife nakon posljednje konferencije odvjetnika u Hrvatskoj, jer je takvo mišljenje prevladavalo na tom skupu. Zadnji put tarife su mijenjane 1993. godine i morali smo ih korigirati, osobito uzimajući u obzir posljednje izmjene Zakona o parničnom postupku, koje bitno skraćuju parnice. Osim toga, stranke će morati biti prisiljene dobro promisliti s kakvim dokazima dolaze na sud i sasvim sigurno neće lako posezati za tužbama, rekao je Pelicarić.

Predsjednik odvjetničke komore napomenuo je još da će i dalje ostati mogućnost da odvjetnici svoj rad naplate po učinku, znači po vrijednosti spora (odštete, nekretnine ili sličnog) koju dobiju. Pritom plaćanje rada na taj način neće smjeti uvjetovati sam odvjetnik, već će ga se moći primijeniti isključivo na traženje stranke.

Zlatko Zeljko, predsjednik Udruge za pravnu zaštitu »Juris Protecta«, međutim, ne slaže se s ovakvim obrazloženjem povećanja tarifa, tvrdeći da i sadašnji tarifni sustav komore omogućuje odvjetnicima u Hrvatskoj da u apsolutnom iznosu zaračunaju 10 do 15 puta veće honorare nego njihovi kolege u Njemačkoj. Stoga je Zeljko od ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt zatražio pokretanje inicijative kojom bi se odvjetnički honorari riješili posebnim zakonom.

– Ako se uzme u obzir da je životni standard u Hrvatskoj pet puta niži od standarda u Njemačkoj, proizlazi da građani i pravne osobe u Hrvatskoj već sad plaćaju i do 50 puta veće troškove odvjetničkih usluga od onih u SR Njemačkoj. Najnoviji pokušaj daljnjeg povećanja odvjetničkih tarifa je drskost koja treba biti signal Vladi da konačno zakonski regulira odvjetničke tarife, kao što je to slučaj u većini zemalja EU, i time zaustavi odvjetnički lobi da neosnovano pljačka građane i pravne osobe u Hrvatskoj, navodi se u pisanoj reakciji Udruge za pravnu zaštitu »Juris Protecta«.

Komentar najave povećanja odvjetničkih tarifa potražili smo i od bivše ministrice pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović koja se slaže da je tarife trebalo korigirati, ali smatra da bi bilo potrebno napustiti sadašnji koncept zaračunavanja naknada.

– Nije me iznenadilo povećanje tarifa, jer je komora to godinama najavljivala i jer se tarife nisu mijenjale desetak godina, što se ne smije smetnuti s uma. Logično je da odvjetnici prilagode tarifu kad država promijeni parnični postupak i bitno ga ubrza. Međutim, smatram da je ovaj koncept tarifiranja trebalo napustiti i primijeniti novi koncept koji bi najviše nagrade odvjetnicima dodjeljivao za najranije radnje u postupku. Kasnija sjedenja na ročištima bi trebala imati manju nagradu nego pisanje same tužbe, rekla je Ingrid Antičević-Marinović.

S. ABRAMOV