Vjesnik: 25. 05. 2004.

Nastaviti kontrolirati rad sudaca, bez obzira na otpore

Škare-Ožbolt: Promjenom statistike sudačkog učinka otkrit će se »sive zone« iz kojih izviru i zastare i korupcija u sudnicama/ Ministrica je obećala i temeljitu promjenu Zakona o sudovima, povećanje sudskih pristojbi i stručnu raspravu o zahtjevu za poskupljenjem odvjetničke tarife

ZAGREB, 24. svibnja - »Ne, nisam danas predstavila nikakvu reformu pravosuđa. S tim pojmom bilo je dosta paradiranja. Predstavljene su konkretne mjere koje trebaju smanjiti broj zaostalih predmeta, podići autoritet i efikasnost suđenja, mjere koje valja obaviti već do kraja ove godine«, rekla je novinarima ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt u predvorju zagrebačkog muzeja »Mimara«, gdje se u ponedjeljak sastala s predsjednicima hrvatskih visokih sudova i 22 predsjednika županijskih sudova.

Ministrica je najavila da će se proces učestale kontrole rada sudaca nastaviti bez obzira na otpore i da će se promjenom statistike sudačkoga učinka otkriti »sive zone« iz kojih izviru zastare i korupcija u sudnicama. Obećala je i temeljitu promjenu Zakona o sudovima, povećanje sudskih pristojbi i stručnu raspravu o zahtjevu odvjetnika za poskupljenjem odvjetničke tarife.

»Sve to ne činimo zbog Europske komisije i hrvatskih šansi za kandidatski status; naš je interes skinuti pravosuđe s dnevnog reda«, zaključila je i istaknula da će provesti reorganizaciju pravosudnih tijela i službi. Naglasila je ulogu menadžera koji će se zaposliti u većim sudovima i obavljati posao sudske uprave, te dokinuti birokratizam u sudovima zaoštravanjem odgovornosti za neučinkovit i loš rad.

Da bi to ostvarila, ministrica se zalaže za povećanje stručnosti i širenje poslova Pravosudne akademije. No, na broj novih predmeta namjerava reagirati stimuliranjem nagodbi u svim postupcima zakonskom potporom svim vrstama mirenja.

Vlado Rajić

Crnić: Ne može se osuditi suce, a poštedjeti Vladu i Sabor

ZAGREB, 24. svibnja - »Ne mogu se osude za stanje u pravosuđu rezervirati samo za suce, a poštedjeti Vladu i Sabor«, izjavio je predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić na sastanku s predsjednicima hrvatskih visokih sudova i 22 predsjednika županijskih sudova. Pravosuđe je sa svoje strane već krenulo prema svakom pojedinom sucu i kontroli njegova rada. Već smo utvrdili da prednost u zaostacima imaju predmeti koji traju više od pet godina, koji se tiču uzdržavanja članova obitelji i radni sporovi te, u kaznenom dijelu, spisi kojima prijeti zastara«, rekao je Crnić. Crnić je protiv rasta broja sudaca, ali se zalaže da izvršna i zakonodavna vlast osiguraju zapošljavanje sudskih savjetnika, da promjenom zakona oslobode suce sudjelovanja u izborima i da vode računa o novim zakonima koji redovito donose tisuće novih predmeta.

»Niska cijena suđenja dovodi do toga da je Hrvatska zemlja kruha i suđenja, što je nedopustivo. Dok se ne promijeni odnos izvršne i zakonodavne vlasti, njihove izjave o pravosuđu kao uvjetu za ulazak u Europu bit će prazne fraze«, zaključio je.