Novi list: 26. 05. 2004.

U PREGOVORIMA O NOVOM STAND BY ARANŽMANU MMF INZISTIRA NA DEFICITU PRORAČUNA OD ČETIRI POSTO BDP-a

Vlada odustaje od obećanja o smanjenju PDV-a u 2005.

Ako ozbiljno dođe u obzir odgoda primjene stope PDV-a od 20 posto i to na godinu dana, onda ćemo razmisliti o tome da smanjimo druge poreze, pojasnio je Ivo Sanader. Čak i uz tu odgodu, bit će teško ostvariti cilj, kazao Dimitri Demekas

ZAGREB – Hrvatski građani plaćat će i sljedeće godine PDV po stopi od 22 posto, iako je Sabor na prijedlog Vlade prije nekoliko mjeseci usvojio izmjene zakona koje predviđaju da se od 1. siječnja 2005. godine u Hrvatskoj taj porez naplaćuje po stopi od 20 posto. Naime, Vlada Ive Sanadera najvjerojatnije će nakon završetka pregovora s MMF-om oko novog stand by aranžmana odustati od provođenja svog najjačeg predizbornog obećanja o smanjenju PDV-a.

Može se to zaključiti iz jučerašnjih izjava premijera Ive Sanadera i šefa Misije MMF-a u Hrvatskoj Dimitrija Demekasa, iako nijedan od njih nije izričito kazao da se manja stopa PDV-a neće primjenjivati od početka sljedeće godine.

Misija je jučer završila svoj službeni posjet Hrvatskoj, no konačni dogovor oko stand by aranžaman nije postignut i razgovori će biti nastavljeni u Washingtonu za najviše dva tjedna. Međutim, ukoliko Hrvatska želi u sljedećoj godini zadržati deficit proračuna opće države na razini od četiri posto BDP-a, što su Vladini planovi, MMF procjenjuje da je glavna mjera za ostvarenje tog cilja odgoda smanjenja stope PDV-a sa 22 na 20 posto.

– Čak i uz tu odgodu, odnosno uz sadašnju razinu PDV-a, bit će teško ostvariti taj cilj o deficitu od četiri posto BDP-a ili čak manjem, kazao je Demekas.

Vlada dokazuje fleksibilnost

Premijer Ivo Sanader kazao je da se preporuka MMF-a može nazvati gotovo »malim uvjetom«, te da je Vlada »spremna razmotriti možebitnu odgodu ako ne nađe druge mjere kojima bi ostvarila svoje ciljeve«.

– Razmotrit ćemo prijedlog MMF-a zato što se on tiče sređivanja stanja u javnim financijama, ali da se radi o političkim razlozima taj prijedlog ne bi dolazio u obzir. Ako ozbiljno dođe u obzir odgoda primjene manjeg PDV-a i to na godinu dana, onda ćemo razmisliti o tome da smanjimo druge poreze, pojasnio je premijer, najavljujući da će Vlada o svemu razgovarati sa socijalnim partnerima. Dodao je i to da Vlada želi dokazati svoju fleksibilnost i to da je Hrvatska i u teškoj situaciji spremna zaključiti aranžman s MMF-om.

Već ranije sindikati su se protivili smanjenju PDV-a ističući da će proračun izgubiti oko tri milijarde kuna, a da konačni korisnici od toga neće imati velike koristi, te da bi bilo bolje rasteretiti plaće od prevelikih davanja državi. Vlada će najvjerojatnije razmisliti o promjenama, odnosno smanjenju, nekih stopa poreza na dohodak i eventualno o manjim doprinosima. S druge strane, moguće je da će biti ukinute brojne porezne olakšice, jer je već ranije ministar financija Ivan Šuker tvrdio da od velike većine olakšica najugroženiji slojevi nemaju koristi.

Suglasje oko niza točaka

No, premijer Sanader jučer nije kazao koji bi se to porezi smanjili kao alternativa odgodi primjene manjeg PDV-a. No, prozvao je bivšu Vladu za sadašnje stanje napominjući da je ostavila svojim nasljednicima 6,5 milijardi kuna obveza koje dospijevaju na naplatu u ovoj i sljedećim godinama. Zajedno s MMF-om, pojasnio je premijer, izračunali smo da je deficit u prošloj godini bio 5,9 posto, a ne 4,2 kako je tvrdila Vlada Ivice Račana. Te brojke potvrdio je i Demekas. Na pitanje kako to ranije nije otkrila Misija MMF-a koja je stalno promatrala Hrvatsku, Demekas je kazao da je još u rujnu prošle godine sve bilo u redu, te da se prošla Vlada 16. prosinca, nakon što je MMF otkrio nove obveze, pismeno obvezala da će zadržati deficit u zadanim okvirima, što se nije dogodilo.

Što se tiče ostalih detalja, i Sanader i Demekas tvrde da je oko niza glavnih točaka za aranžman postignuto suglasje, ali se jučer nije moglo čuti puno detalja. Istaknuto je jedino to da se u ovoj godini planira deficit od 4,5 posto BDP-a, a u sljedećoj godini Vlada će, objasnio je Sanader, učiniti sve da on bude četiri posto BDP-a, ili čak i manje.

Jagoda MARIĆ