Vjesnik: 26. 05. 2004.

Norac optužen za »Medački džep«, sudit će mu se u Hrvatskoj

Optužnicom protiv Norca tužiteljstvo zaključilo predmet »Medački džep«

ZAGREB, 25. svibnja - Haaški sud objavio je u utorak da je podigao optužnicu protiv generala Mirka Norca, a suđenje će biti prepušteno hrvatskom pravosuđu. Norac je optužen po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja tijekom operacije »Medački džep« u rujnu 1993. godine nad srpskim stanovništvom. Optužnicu je 20. svibnja potvrdio kineski sudac Liu Daqun.

»Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte zatražit će od Haaškog suda da prepusti Hrvatskoj suđenje hrvatskim generalima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju za zločine počinjene tijekom operacije "Medački džep"«, kazala je u utorak glasnogovornica glavne haaške tužiteljice Florence Hartmann.

»Objavom optužnice protiv generala Mirka Norca za Medački džep, haaško tužiteljstvo napravilo je prvi korak prema spajanju predmeta "Norac" i "Ademi". Bitno je da optužnica protiv Norca ne sadržava i zahtjev za uhićenje i transferom optuženika u Haag, rekla je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt Vjesniku.

»Tužiteljstvo se pozvalo na pravilo 11 bis Pravilnika o svjedocima i dokazima haaškog tribunala, koje omogućava tužiteljstvu da od Suda traži da predmet ustupi hrvatskom pravosuđu«, objasnila je ministrica pravosuđa i dodala kako očekuje da proces počne krajem godine.

Optužnica protiv generala Norca objavljena je u utorak ujutro na internetskim stranicama Haaškog suda, nakon čega je uslijedila i izjava glasnogovornice tužiteljstva Florence Hartmann iz koje se moglo zaključiti da je riječ o prvom predmetu koji se iz nadležnosti tribunala prepušta nacionalnom pravosuđu.

Taj prvi slučaj dio je izlazne strategije Haaškog suda i tužiteljstva s obzirom na istek tužiteljskog mandata Carle del Ponte krajem godine.

Hartmann je dodala da Del Ponte sljedeći tjedan neće sa sobom u Hrvatsku donijeti optužnicu protiv Norca, nego će se ona redovnim putem proslijediti hrvatskim vlastima da bi se uručila optuženom generalu. Glasnogovornica je još kazala da je ovom optužnicom haaško tužiteljstvo zaključilo predmet »Medački džep«.

Norcu i Ademiju sudit će se, dakle, po nacionalnom zakonodavstvu, što podrazumijeva i obvezu Rahima Ademija da se po početku glavne rasprave nađe u pritvoru suda koji će biti nadležan za taj predmet.

Vjesnik je razgovarao i s riječkim odvjetnikom Tomislavom Sabljarom, braniteljem generala Mirka Norca u »gospićkom slučaju« pred Županijskim sudom u Rijeci. »Malo sam razočaran činjenicom da svjedočenje generala Norca o istom slučaju provedeno u Zagrebu nije razuvjerilo tužiteljstvo da je on nevin za optuženja koja mu se u okviru "Medačkog džepa" stavljaju na teret. No, s obzirom na to da sam vidio internetski zapis optužnice i da znam za izjavu gospođe Hartmann, mogu reći da će se suđenje protiv mog branjenika obaviti pred nacionalnim sudom. Zbog kratkoće vremena nisam još uspio razgovarati s generalom, ali vjerujem da dijelim i njegovo razočaranje, ali i očekivanje da će mu se suditi u Hrvatskoj«, rekao je Sabljar.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt u utorak je na konferenciji za novinare rekla da se prije nekoliko dana krenulo u razgovore s predstavnicima haaškog pravosuđa kako bi se upozorilo na sve razlike u propisima koje Haag i hrvatski sudovi koriste u kaznenim predmetima. Time je zapravo upozorila na prvu fazu obučavanja hrvatskih sudaca i tužitelja obavljenu prošli vikend u Stubičkim Toplicama.

Ministrica Škare-Ožbolt nije htjela komentirati opasku predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, koju je dao u utorak komentirajući novu haašku optužnicu, a po kojoj se iz Haaga očekuje još jedna optužnica. U novinarskim krugovima spekuliralo se da je riječ o optužnici protiv Tomislava Merčepa.

Vlado Rajić