Novi list: 26. 05. 2004.

Sanaderovo »ne čujem dobro«

Početkom veljače 2001. godine na splitskoj je Rivi, nekadašnjoj Obali maršala Tita, održan poznati skup podrške Mirku Norcu, u nekim glavama zamišljen i kao detonator rušenja Račanove »komunističke vlasti«. Na skupu je, među ostalima, govorio i današnji premijer dr. Ivo Sanader.

– Ne čujem dobro, vikao je Sanader s bine na Rivi odgovarajući na skandiranje »Svi smo mi Norac!«, nesvjestan, vjerojatno, u tom trenutku nabijenom strašću, da ponavlja riječi huškača koji je svojevremeno galamio pred Skupštinom SFRJ, a danas ga se čuje samo na haaškom sudu.

Jedna od zanimljivosti mitinga nazvanoog »Svi smo mi Mirko Norac« bilo je »natjecanje« u prebrojavanju Norčevih »duhova« na Rivi.

Naime, počelo je s desetak tisuća ljudi u prvim izvještajima HTV-a, što je svakako bio pokušaj minimaliziranja broja onih koji su se u Splitu poistovjetili s umirovljenim generalom bjeguncem. U kasnijim izvještajima broj je rastao do 150 tisuća, da bi dr. Sanader na konferenciji za novinare izjavio kako je na Rivi bilo više od 200 tisuća duša!

Jedino naš list tada nije brojao, već je izračunao: splitska je Riva u punoj dužini, od Deškovića palače do Hrvojeve kule, dugačka 440 metara, prosječne širine 50 metara (uključujući i terase ugostiteljskih objekata koji u pravilu zauzimaju najmanje trećinu širine). Na tih 22 tisuće četvornih metara, pomnoženih s uobičajenim statističkim faktorom za obračunavanje prisustva na masovnim skupovima, ukupno stane 66 tisuća poprilično »zgužvanih« ljudi. »Jasno je iz toga da je Sanader prošle nedjelje imao priviđenja, noćne more, što li, u kojima mu se ukazalo viška najmanje 134 tisuće Norčevih 'duhova'«, pisao je tada naš list.

Z. KRŽELJ