Novi list: 27. 05. 2004.

TEŠKE OPTUŽBE OBJAVLJENE U GODIŠNJEM IZVJEŠĆU AMNESTY INTERNATIONALA

Hrvatska štiti moguće ratne zločince

Ocijenjeno je da se svjedoke ratnih zločina u Hrvatskoj nastavilo uznemiravati i zastrašivati te da je povratak Srba onemogućen diskreditirajućim postupcima

ZAGREB – Najveća svjetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International u svom godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava navodi da hrvatske vlasti štite pojedine osumnjičenike za ratne zločine koji još uvijek izmiču uhićenju. Također, u Amnestyju ističu da u nekim sudskim postupcima za ratne zločine nacionalni sudovi »nisu poštovali međunarodno priznate standarde pravednosti«.

Negativnim je ocijenjeno suđenje Mirku Graorcu pred Županijskim sudom u Splitu, koje je, ističe se, »sadržavalo ozbiljne pogreške«. Što se ostalih negativnih strana izvješća tiče, ocijenjeno je i da se svjedoke ratnih zločina u Hrvatskoj »nastavilo uznemiravati i zastrašivati« te da je povratak Srba u Hrvatsku onemogućen diskreditirajućim postupcima.

– Deseci tisuća hrvatskih Srba nisu se mogli vratiti u svoje domove jer je većina izgubila stanarsko pravo u nepravednim pravnim postupcima. Vlada je pojačala diskriminaciju nad srpskim povratnicima ne osiguravajući im naknadu za gubitak stanarskih prava, stoji u izvješću.

U obrazloženju stavke o zastrašivanju svjedoka ističe se da su najčešće mete zastrašivanja bili svjedoci koji su svjedočili u postupcima koji se vode zbog ratnih zločina počinjenih u Šibeniku i Splitu.

– Niti u jednom slučaju odgovorni za zastrašivanje i napade na svjedoke nisu otkriveni niti privedeni pravdi, zaključuje Amnesty International.

Komentirajući stanje ljudskih prava u svijetu, organizacija za zaštitu ljudskih prava izražava zabrinutost zbog mučenja zatvorenika u Iraku, nekažnjavanjem zločina u tom dijelu svijeta te »uvođenjem novih drakonskih antiterorističkih mjera koje su međunarodno pravo dovele u najtežu situaciju u zadnjih 50 godina«.

– Zajedničke karakteristike takvih mjera i zakona su da omogućavaju zadržavanje ljudi u zatočeništvu bez optužbi ili suđenja, često na temelju tajnih zakona, te onemogućavanje ili smanjivanje mogućnosti traženja azila i ubrzavanje procesa deportacija, stoji u izvješću.

Amnesty International upozorava da vlada SAD-a dovodi pod znak pitanja legitimitet UN-a, opasno se poigravajući eskalacijom međunarodnih sukoba s nesagledivim posljedicama.

Ladislav TOMIČIĆ