Novi list: 27. 05. 2004.

SLUČAJ NORAC-ADEMI NEĆE BITI JEDINI

Hrvatskoj još deset haških predmeta?

ZAGREB – Slučaj Norac-Ademi po svemu sudeći neće biti jedini predmet kojeg će Haag prepustiti Hrvatskoj. To su našem listu potvrdili izvori u vlasti bliski Haškom sudu.

O kojim je konkretno predmetima riječ, nije se moglo doznati, jer još nisu donesene konačne odluke o prepuštanju novih slučajeva Hrvatskoj. U kuloarima se spekulira da će Haški tribunal u Hrvatsku preusmjeriti čak deset spisa. Među njima je, uz slučaj Norac-Ademi, navodno i predmet generala Mladena Markača i Ivana Čermaka, koje se uz generala Gotovinu sumnjiči za ratne zločine počinjene tijekom i nakon operacije »Oluja«.

Preostali slučajevi za koje se spekulira da bi ih Haag prepustio Hrvatskoj su u fazi istrage, a kao jedna od onih koja bi mogla završiti pred domaćim sudom spominje se istraga protiv Tomislava Merčepa zbog zločina počinjenih u ljeto 1991. godine u Vukovaru. Iz istih krugova uvjeravaju da Haag neće podići optužnicu protiv Ivana Jarnjaka, bivšeg ministra unutarnjih poslova i sadašnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika, s kojim su haški istražitelji nedavno razgovarali kao s osumnjičenom osobom.

S. A.