Novi list: 27. 05. 2004.

Konspiracijom do NATO-a

Saša VEJNOVIĆ

Kako li je samo smiješno zvučala ocjena glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera, da je Hrvatska poboljšala bilateralne odnose s neposrednim susjedima. Pa samo dan ranije je ministar obrane Berislav Rončević u strogoj tajnosti razgovarao sa svojim kolegama iz Srbije i Crne Gore te iz Bosne i Hercegovine.

Za zemlju koja bi htjela stati uz rame velikim zapadnim silama doista čudna praksa. Oba ministra obrane susjednih država kročila su po prvi put u MORH, no umjesto da ih se kao u svakoj civiliziranoj zemlji primi uz dolične počasti, a javnost izvjesti o susretu, ministar samo što pred njih nije poslao čistačicu, traži šutnju i postavlja zaštitnu ogradu. Vojni policajci, nakon zaista dugo vremena, novinarima i fotoreporterima prijete zapljenom filma i zvanjem policije koja će ih baciti u rešt.

Rončeviću je možda bilo bar malo neugodno kada je Sanader jučer kazao da je u Hrvatskoj proglašen tjedan NATO-a. Naime, malo je neobično što novinari kojima bi posao trebao biti da izvještavaju i o takvim prigodničarskim tjednima, saznaju tek u srijedu da tako nešto traje već tri dana. A onda bi svi htjeli da hrvatski građani znaju što je NATO, zašto je dobar a zašto loš. Ma je li!?

Umjesto da se na sve moguće načine pobrinu da ih informiraju o svemu što ih se, makar kao pukih financijera, tiče, ministri nam se igraju skrivača i treniraju opsadno stanje, a svoje urede pretvaraju u utvrde kada im netko dođe u goste.

U MORH-u je nakon promjene vlasti najavljen zaokret u odnosima prema javnosti. To se upravo i dogodilo. Ali ne onako kako smo očekivali. Javnost je postala neprijatelj broj jedan, izbjegava se i obmanjuje na svakom koraku. A onda dođe šef NATO-a i svi se prave Englezi. Pa kad ode bježe natrag u svoje utvrde, isključuju telefone, a na novinare šalju policiju.