Vjesnik: 27. 05. 2004.

Norcu će se suditi u Rijeci

Ako Vrhovni sud Mirku Norcu potvrdi presudu za zločin u Gospiću na 12 godina zatvora, a u presudi za Medački džep dobije 20 godina, zajednička kazna opet neće smjeti biti viša od 20 godina zatvora

ZAGREB, 26. svibnja – Hrvatsko suđenje Mirku Norcu po haaškoj optužnici za Medački džep najvjerojatnije će se održati na Županijskom sudu u Rijeci, gdje mu je suđeno i za ratne zločine u Gospiću iz 1991. godine. Naime, više je razloga zbog kojih će se Vrhovni sud, u čijoj je nadležnosti određivanje mjesta suđenja, odlučiti za Rijeku.

Rukovodeći se teritorijalnim načelom prema mjestu gdje su se inkriminirani događaju zbili, a prema dosadašnjem ustroju sudstva, logično bi bilo da se proces za Medački džep održi na Županijskom sudu u Gospiću. No, taj su sud, kao i u procesu za događaje iz 1991., unaprijed ocijenili pristranim i domaća, a posebno međunarodna javnost.

Među ostalim, Mirko Norac počasni je građanin Gospića. A i u avisu Europske komisije u dijelu koji se tiče hrvatskog pravosuđa u negativnom kontekstu spominje se Županijski sud u Gospiću i sudac koji je u presudi Srbinu osuđenom za ratne zločine u Domovinskom ratu napisao da su »njegovi preci zajedno s Osmanlijama 500 godina terorizirali Hrvate«.

Gospić će najvjerojatnije otpasti jer je u tijeku formiranje posebnih odjela za ratne zločine pri Županijskim sudovima u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci koji bi pokrivali čitavu Hrvatsku, a očekuje se da će ti odjeli biti ustrojeni do konačnog prepuštanja predmeta »Medački džep« hrvatskom pravosuđu.

Tada bi riječkom sudu automatski bio dodijeljen taj predmet. Moguće je da bi u tom slučaju odvjetnici Rahima Ademija ili Mirka Norca tražili izuzeće riječkog suda i premještaj predmeta u Zagreb.

No, teško će biti dokazati pristranost riječkog suda, što bi eventualno mogao biti razlog da se Vrhovni sud odluči za premještanje.

Osim iskustva i pohvala koje je sud u Rijeci stekao u procesu tzv. gospićkoj skupini, i izostanak ugrijane političke atmosfere prema suđenju za ratne zločine u tom gradu bitan je argument za odluku da se suđenje za Medački džep održi baš tamo.

Analitičari razmatraju i visinu kazne koju bi Norac u slučaju osuđujuće presude mogao dobiti. Ako Vrhovni sud Mirku Norcu potvrdi presudu za zločin u Gospiću na 12 godina zatvora, a u presudi za Medački džep dobije 20 godina, zajednička kazna opet neće smjeti biti viša od 20 godina zatvora.

Nakon potvrde bivšeg premijera Ivice Račana da je osobno pismeno zajamčio Norcu da neće biti izručen Haagu ako se preda riječkom sudu 2001., čini se da je i visina kazne za sve što ga tereti Haaški sud, a koju bi mogao dobiti u Hrvatskoj, bila važan element u dogovorima Vlade i Norca. Naime, u Haagu kazne nisu vremenski ograničene i pribrajaju se jedna drugoj.

Već se može čuti da nisu svi sretni prijedlogom Haaškog tužiteljstva da se spoji optužnica za Rahima Ademija i Mirka Norca, jer da su u dosadašnjim razgovorima s haaškim istražiteljima njih dvojica znali prebacivati odgovornost jedan na drugog. Ademijeva odvjetnica Jadranka Sloković tako je izjavila da se odgovornost za zločine u Medačkom džepu nije mogla zaustaviti samo na Ademiju.

Na suđenju za ratne zločine u Gospiću 1991. došlo je i do konflikta u hodniku suda između prvoosuđenog Tihomira Oreškovića i drugoosuđenog Mirka Norca. Treći osuđeni Stjepan Grandić je, iznoseći svoju obranu, izravno teretio Norca.

Željko Peratović