Slobodna Dalmacija: 28. 05. 2004.

Zašto smo se zadužili?

Saša LJUBIČIĆ

Od smanjenja PDV-a nema ništa. Kažu nam, bivši su se udužili i više nego što se mislilo, sorry, kasa je prazna, treba ju napuniti. Nisam ni sumnjao da je tako, jer zašto bi se oni koji vode državu ponašali drugačije od nas ostalih?

Čak trećinu vanjskoga duga napravili su građani bjesomučno uzimajući kredite, trećinu poduzeća, a trećinu prošla vlast, a da bi: a) financirala velike infrastrukturne projekte, b) zaustavila HDZ-ov trend neplaćanja države vjerovnicima iz 90-ih, c) plaćala skupi državni aparat neusuđujući se kresati troškove na svim razinama.

Možemo li očekivati da će HDZ zaustaviti trend zaduživanja? U svakom slučaju oni su se sada suočili s problemom, i teško da će baš grabiti novac iz inozemstva kad god im ga se ponudi, jer se boje da im bi se monetarni sustav mogao urušiti. No, pošto se nisu odlučili za korjenite reforme, bojim se da će i njima novca pofalit: za mirovine, za socijalna davanja, za plaće upravi, rate kredita koje će trebati plaćati...

U Hrvatskoj se treba živjeti još gore, a da bi stvari krenule pravim smijerom. Mačetom valja "posjeći" birokraciju, prisiliti ljenčine iz toga sektora da traže posao gdje ga nedostaje: u proizvodnji — ona je ključ svega, bez nje će se kriza samo dalje produbljivati.