Vjesnik: 28. 05. 2004.

Skriva li Jarnjak ulogu tajnih službi u Gotovininu i Rajićevu bijegu

Odboru će biti predložena rasprava o imenovanju Ivana Jurčića za šefa POA-ine ispostave u Gospiću koji je 1991. bio pripadnik samoproglašene specijalne gospićke Vojne policije pod zapovjedništvom Tihomira Oreškovića

ZAGREB, 27. svibnja – Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost prihvatio je u srijedu izvješće Vijeća za nadzor sigurnosnih službi, prema kojem je POA u skladu sa zakonom provodila mjere tajnog nadzora nad bivšim ravnateljem policije Rankom Ostojićem.

S obzirom na to da je predsjednik Odbora Ivan Jarnjak zabranio iznošenje u javnost pojedinosti o radu tog saborskog tijela, neslužbeno se doznaje da će se na jednoj od idućih sjednica (navodno uz nazočnost ministara policije i obrane) raspravljati o curenju informacija iz sigurnosnih službi, i to na prijedlog HSP-a.

Predsjednik Odbora Jarnjak želi od javnosti skriti informacije o ulozi sigurnosnih službi u skrivanju haaških optuženika Ivice Rajića i Ante Gotovine. A da protiv sebe ne bi imao sve predstavnike oporbe u Odboru, prihvaća zahtjeve HSP-a koji idu za tim da se diskreditira one koji su radili na razotkrivanju mreže pomagača Rajiću i Gotovini, kaže Vjesnikov izvor blizak Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Bivši ravnatelj policije Ranko Ostojić tražio je od Vijeća za nadzor sigurnosnih službi da ispitaju zakonitost postupanja POA-e u dva slučaja. Jedan su POA-ine mjere o kojima je dobio potvrdu od same POA-e i obrazloženje da ih je odobrio sudac Vrhovnog suda, a na zahtjev bivšeg ravnatelja POA-e Franje Tureka. Sama POA odgovorila je Ostojiću da su mjere ukinute kad se vidjelo da nisu potrebne. Neslužbeno se moglo čuti da je Turek naložio praćenje Ostojića pod sumnjom da surađuje s CIA-om.

Drugi slučaj koji je Ostojić tražio da se ispita su mjere koje je Turek poduzeo prije nego je podnio zahtjev Vrhovnom sudu, a iz čijih rezultata je napravio prezentaciju u Uredu predsjednika Stipe Mesića i u sjedištu MUP-a, pred ministrom Marijanom Mlinarićem, tvrdeći da je Ostojić kontaktirao strane špijune i hrvatske novinare i da se nakon tih kontakata u hrvatskim medijima širile dezinformacije da je general Gotovina u Hrvatskoj.

Prema informacijama sa sjednice Odbora u srijedu, čini se da se POA i Vijeće za nadzor sigurnosnih službi uopće nisu bavili tim drugim slučajem, odnosno nisu provjeravali je li Turek nezakonito pratio Ostojića i hrvatske novinare i gdje su te informacije završile.

Podsjetimo, predsjednik Mesić je javno potvrdio da je Turek u njegovu uredu održao spomenutu prezentaciju, iznoseći navedene tvrdnje.

Izbjegavanjem rasprave o Turekovu uhođenju Ostojića i šestorice hrvatskih novinara, taj se problem nije uspjelo skriti od međunarodnih institucija.

Kako najavljuju pojedini mediji, o tome će se u predstojećem posjetu Hrvatskoj raspitivati i glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte. A interes za tu temu već je pokazao Reinhard Priebe, direktor za zapadni Balkan u upravi za vanjske poslove povjerenika EU-ove komisije Chrisa Pattena, koji je baš u srijedu razgovarao u ministarstvu vanjskih poslova s hrvatskim izaslanstvom predvođenim ministricom europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović.

Pitanje je i koliku će stvarnu spremnost Odbor pokazati za raspravu o curenju informacija iz sigurnosnih službi koju je tražio HSP. Naime, HSP-ov zahtjev tiče se informacija koje su procurile o akciji »Magla«, a kojom je bilo obuhvaćeno nadziranje jataka odbjeglog generala Gotovine, kao i njegova moguća povezanost s krugovima organiziranog kriminala specijaliziranih za trgovinu teškim drogama, o čemu je pisao i francuski Le Monde.

Odboru će biti predložena i rasprava o imenovanju Ivana Jurčića za šefa ispostave POA-e u Gospiću, a koji je, prema sigurnosnoj provjeri koju je napravio bivši šef te tajne službe u Gospiću Vlado Orešković, 1991. bio pripadnikom samoproglašene specijalne gospićke Vojne policije kojom je zapovijedao Tihomir Orešković.

»No ne vjerujem da će Ivan Jarnjak uopće dopustiti raspravu o novom šefu POA-e u Gospiću, jer je on na tu dužnost stigao na intervenciju potpredsjednika Sabora Darka Milinovića«, zaključuje naš izvor blizak Odboru za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku Hrvatskog sabora.

Željko Peratović