Slobodna Dalmacija: 29. 05. 2004.

ZBOG SUMNJE DA SU OTELI 17-GODIŠNJEG TOMISLAVA ZAGORCA, SINA UMIROVLJENOG GENERALA

USKOK digao optužnicu protiv Hrvoja Petrača i devetorice otmičara

Optuženi su Novica i Hrvoje Petrač, Ivan Bastalić, Dario Jaić, Libero i Nikola Mateković, dok Ivana Matekovića, Marinka Gošuljevića, Sinišu Ježovitu i Stevu Smrčeka optužni akt tereti i za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela. Ivan Mateković optužen je da je organizirao grupu koja je planirala otmicu

ZAGREB - USKOK je u petak Županijskom sudu u Zagrebu podnio optužnicu protiv deset osoba, okrivljenih za otmicu 17-godišnjeg Tomislava Zagorca, sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca. Radi se o Ivanu Matekoviću, Marinku Gošuljeviću, Siniši Ježoviti i Stevi Smrčeku, koje optužni akt tereti i za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, te Novici i Hrvoju Petraču, Ivanu Bastaliću, Dariu Jaiću, Liberu i Nikoli Matekoviću.

Ivan Mateković je, tako, optužen da je organizirao grupu (kojoj su pripadali Gošuljević, Ježovita i Smrček) koja je dogovarala i planirala otmice djece određenih bogatih osoba na području Zagreba i okolice.

Zahtjev od 1,5 milijun eura

Mateković je, dalje, prema optužnici, s Hrvojem i Novicom Petračem dogovorio otmicu Tomislava Zagorca, te su se u akciju, pored već nabrojanih okrivljenika, uključili i Bastalić, Jaić, te Libero i Nikola Mateković. Nakon otmice navedenog malodobnika (23. veljače ispred njegove kuće na Pantovčaku) okrivljenici su od njegova oca Vladimira Zagorca zahtijevali "otkupninu" u iznosu od milijun i pol eura kako bi pustili Tomislava na slobodu.

Prijetili su umirovljenom generalu da će "maloga ubiti, odsjeći mu ruku i poslati mu kući" ukoliko ne plati traženi iznos. Vladimir Zagorec je u strahu za život svoga sina preko kurira "City-expressa" predao otmičarima 750 tisuća eura, nastojeći im predati i preostali iznos, no oni su odustali od preuzimanja te druge pošiljke novca jer su uočili policajce koji su pratili pošiljku. Zadovoljivši se i s polovinom traženog iznosa 27. veljače u večernjim satima su na parkiralištu kraj mirogojskog groblja pustili Tomislava na slobodu.

Kako bi prikrili tragove Gošuljević i Bastalić su tijekom otmice koristili automobile s nepripadajućim registracijskim oznakama i promijenjenim podacima, koje je krivotvorio Bastalić. Njemu zbog toga USKOK na teret stavlja i kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Hrvoje Petrač i braća Mateković su u bijegu i za njima je raspisana tjeralica. Ostalim optuženicima je produljen pritvor u kome se nalaze od početka istražnog postupka.

Branitelji okrivljenika su i očekivali podizanje optužnice. Odvjetnici Hrvoja i Novice Petrača su, pak, isticali kako će tijekom suđenja biti dokazano da su njihovi branjenici nevini. Tako je Ljubo Pavasović Visković, među ostalim, govorio: "Prema saznanjima gospodina Petrača i mene kao jednog od njegovih odvjetnika ovdje se radi o paraobavještajnom cirkusu čiji su ciljevi puno dalekosežniji od rasvjetljavanja konkretnog kaznenog djela otmice.

Iskaz dala 22 svjedoka

Upravo su te strukture svoj cilj djelomično postigle odavanjem službene tajne medijima, jer je njima samima jasno da Hrvoje Petrač s otmicom nema nikakve veze. Međutim, njegovim difamiranjem žele ga prisiliti na neke stvari na koje on nije spreman, niti će ikada biti".

Petračeva majka Zlata je, pak, bila konkretnija i rekla kako smatra da je "čitav slučaj namješten njezinu sinu zbog generala Ante Gotovine". I neki politički kuloari su sumnjičili poznatog poduzetnika da stoji iza logističke potpore Gotovinina bijega. Petrača je, pak, posredno teretio Siniša Ježovita (izvlačeći zaključke iz svog razgovora s Ivanom Matekovićem). On je nakon uhićenja policajcima, među ostalim, ispričao kako je pozadina otmice Tomislava Zagorca, navodno, ta što general Zagorec nije htio prodati tvrtku Petraču, te da je od novca "iskamčenog" otmicom Petraču trebalo pripasti 500 tisuća eura, a ostalim okrivljenicima ostatak. No, Ježovita se kasnije pred istražnim sucem branio šutnjom.

Tijekom istrage su iskaz dala 22 svjedoka, među kojima i Vladimir i Tomislav Zagorec. Umirovljeni general nije izravno teretio Petrača, iako ga nije ni amnestirao od odgovornosti. Hrvoje Petrač je, pak, prije bijega davao izjave za medije kako su se on i njegov sin zalagali oko pomoći generalu Zagorcu u prikupljanju novca za otkupninu.

Matekovići u Srbiji?

Ostali svjedoci, inače, nisu teretili Hrvoja i Novicu, već su uglavnom isticali kako ne vjeruju da oni imaju bilo kakve veze s otmicom, a neki su Novici dali i alibi. Pojedini su svjedoci u negativnom kontekstu govorili o Ivanu Matekoviću, a i Zagorec je posvjedočio kako mu je Hrvoje Petrač govorio da je Mateković "smeće", pojasnivši mu: "Prevario je tebe, mene, tvog i mog sina".

U više navrata se, pak, moglo čuti kako je odbjegli Ivan Mateković (za koga se u više navrata nagađalo da je skupa s braćom Liberom i Nikolom u Srbiji) stupio u kontakt s Državnim odvjetništvom te da bi on na kraju u ovom postupku mogao biti "zaštićeni svjedok" ("pokajnik").

Oko cijelog ovog slučaja se, inače, "vodila bitka" na mnogim poljima, pa tako i na medijskom. Tako se u više navrata u kuloarima moglo čuti kako su pojedinci iz tajnih službi, policije, Državnog odvjetništva, USKOK-a, ali i neki odvjetnici "dilali" informacije i dezinformacije odabranim medijima (i novinarima, koje drže "na vezi"), a koji su to "bespogovorno" prenosili i objavljivali. Inače, interesantno je kako je policija od početka otmice molila predstavnike medija da ne pišu ništa o tom događaju dok oteti mladić ne bude oslobođen, premda je "pola grada" znalo za ovaj slučaj. S tim u vezi navedimo kako je, recimo, novinar Andrej Maksimović u svome svjedočkom iskazu, među ostalim, rekao i "kako se po Zagrebu o otmici Zagorčeva sina govorilo kao o javnom događaju"!

Igor DOŠEN