Vjesnik: 29. 05. 2004.

Čermak i Markač na ispitivanju kod Carle del Ponte 7. lipnja

Nakon toga bi Haaški sud mogao odlučiti hoće li dvojicu optuženih hrvatskih generala pustiti na slobodu do početka suđenja

ZAGREB, 28. svibnja - U ponedjeljak 7. lipnja počinje istražiteljski razgovor Carle del Ponte i optuženog Ivana Čermaka. Prema najavama iz haaškog tužiteljstva, ispitivanje bi trebalo potrajati dva dana. Tada, 9. lipnja, slijedio bi razgovor s optuženim Mladenom Markačem koji bi trebao potrajati još dva dana. Naravno, moguće su i izmjene u tom rasporedu, ali Vjesnikovi izvori u Haagu ne mogu predvidjeti kako će i koliko dugo najavljivani intervju tužiteljice i optuženih generala stvarno potrajati.

Zbog toga već u ponedjeljak u Haag putuju odvjetnici Čermaka i Markača, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, odnosno Miroslav Šeparović i Goran Mikuličić. Oni bi do početka intervjua sa svojim branjenicima radili na proučavanju materijala koje je tužiteljstvo naknadno poslalo braniteljima te pripremanju dokaza kojima obrana raspolaže u odnosu na navode iz optužnice.

Nakon obavljenog intervjua stekli bi se, opet prema službenim najavama iz Haaga, posebno iz ureda tužiteljice, svi uvjeti za odlučivanje Suda o privremenom puštanju na slobodu obojice optuženika gdje bi ostali do početka suđenja. Zahtjev za puštanje na slobodu u prvom je navratu odbijen upravo zbog traženja Carle del Ponte da obavi intervju i s Čermakom i s Markačem.

Optuženi Mladen Markač i dalje ima velikih problema s konstantno visokim šećerom u krvi. Iako dnevno pije 17 različitih vrsta lijekova, šećer u krvi se ne smanjuje, a general uporno odbija primiti dozu inzulina koju bi kasnije morao stalno koristiti.

Prema izjavi Miroslava Šeparovića, jednog od Markačevih odvjetnika, njegov branjenik je inače dobro i s pozitivnim nestrpljenjem očekuje i intervju s tužiteljicom i pozitivno rješenje zahtjeva za puštanje na slobodu. Markač se, prema haaškim izvorima, nalazi pod vrlo pažljivom kontrolom ekipe sheveningenskih liječnika.

Vlado Rajić