Vjesnik: 29. 05. 2004.

Bagić više ne radi u Mesićevu uredu

Neslužbeno doznajemo da Željko Bagić, koji je odnedavno obavljao dužnost tajnika Ureda zaduženog za arhiv, od prošlog tjedna ne dolazi na posao jer je njegovo radno mjesto ukinuto

ZAGREB, 28. svibnja - Dugogodišnji najbliži savjetnik predsjednika Stjepana Mesića Željko Bagić, za kojeg se prošli tjedan pisalo da odlazi u predsjedničku mirovinu zbog pritiska međunarodne zajednice i glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte, koja je sumnjala da je održavao kontakte s odbjeglim generalom Antom Gotovinom, po svoj prilici više ne radi u Predsjednikovu uredu.

Službeno nitko u Uredu ne želi potvrditi tu vijest, a tajnice su nas upućivale na Predsjednikovu glasnogovornicu Danijelu Barišić, koja nam pak ništa nije znala reći pravdajući se da je tek došla iz Rumunjske.

Nekoliko izvora koji su Bagića privatno zvali u Ured i na službeni mobitel reklo nam je da su tajnice na spomen njegova imena neljubazno odgovarale kako on tamo više ne radi, a jedna je navodno dodala da on tamo »nikad više neće ni raditi«.

Od istih izvora doznajemo da je donedavno najpovjerljiviji Predsjednikov savjetnik, koji je obnašao i dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost, jako povrijeđen Mesićevom odlukom da ga marginalizira u Uredu.

»Do toga je došlo kada je predsjednik Mesić na traženje premijera Ive Sanadera pristao da Franjo Tu rek napusti mjesto šefa Protuobavještajne agencije. Bagić i Turek usko su surađivali, i to je značilo da će uskoro doći i do zahtjeva za Bagićevim udaljavanjem iz Ureda. On je, pak, bio vrlo lojalan Mesiću. O javnim kritikama na svoj račun znao je reći kako ga ne pogađaju jer je najvažnije da nitko ne dira Predsjednika. Zato se sad osjeća povrijeđenim Predsjednikovom odlukom da ga na takav način makne«, rekao nam je jedan Bagićev prijatelj. Predsjednik Mesić je prošli tjedan demantirao nagađanja da je Bagić dao ostavku ili da će mu je on dati. Dodao je da je u tijeku reorganizacija Ureda, te da će se tek tada vidjeti Bagićev status. U međuvremenu je objavljeno je da od 1. lipnja na dužnost pročelnika kabineta predsjednika Mesića dolazi Hrvoje Cvitanović, šef kabineta bivšeg ministra vanjskih poslova Tonina Picule.

Neslužbeno doznajemo da Bagić, koji je odnedavno obavljao dužnost tajnika Predsjednikova ureda zaduženog za arhiv, od prošlog tjedna ne dolazi na posao jer je njegovo radno mjesto ukinuto, a poslove koje je on obavljao radit će Cvitanović.

Još nije poznato je li Bagić poslan u predsjedničku mirovinu ili je riječ o ostavci.

Željko Peratović