Slobodna Dalmacija: 31. 05. 2004.

NA VRHOVNOM SUDU OD 31. SVIBNJA DO 4. LIPNJA

Počinje žalbeni postupak Norcu, Oreškoviću i Grandiću

ZAGREB - Vrhovni sud će u ponedjeljak početi raspravljati o žalbama na presudu umirovljenom generalu Mirku Norcu i ostalima iz tzv. gospićke skupine, nepravomoćno osuđenima na dugogodišnje zatvorske kazne prije više od godinu dana.

Na nepravomoćnu presudu riječkoga Županijskog suda, koji je "gospićkoj skupini" sudio zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991., obrana i tužiteljstvo žalili su se krajem listopada prošle godine.

Zbog likvidacije najmanje 50 srpskih civila na gospićkom području tijekom 1991., riječki Županijski sud osudio je 24. ožujka prošle godine Tihomira Oreškovića na 15 godina, Mirka Norca na 12, a Stjepan Grandića na 10 godina zatvora.

Četvrti pripadnik te skupine, Ivica Rožić, kojega je optužnica teretila za ubojstvo trojice civila iz Karlobaga, oslobođen je jer je sud utvrdio kako nema dovoljno dokaza da je Rožić počinitelj tih likvidacija.

Orešković, Grandić i Norac neće biti prisutni na pet sjednica (od 31. svibnja do 4. lipnja) na kojima će se raspravljati o njihovim žalbama.

U obrazloženju nepravomoćne presude sutkinja Ika Šarić je navela da su se Orešković i Norac dogovorili i naredili zatočenje i likvidaciju najmanje 50 civila, uglavnom srpske nacionalnosti, s područja Gospića i Perušića. Orešković je naveden kao organizator tih dodađanja, a Norac kao sudionik masovnih ubojstava civila. Grandić je osuđen za organiziranje likvidacije oko 20 civila na Lipovoj glavici.

U žalbama na presudu Norac, Orešković i Grandić pobijali su tvrdnje tužiteljstva ističući kao oni nisu sudjelovali u progonima i likvidaciji civila. Osim toga, odvjetnici su u žalbama naveli da je na suđenju povrijeđen kazneni postupak i da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje i visina kazne. Obrana je stoga tražila ukidanje presude i ponavljanje cijelog postupka. Orešković, Norac i Grandić u pritvoru su u Rijeci od veljače 2001. godine.

Haaški sud je objavio početkom prošloga tjedna da je optužio Norca za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene tijekom akcije Medački džep.