Vjesnik: 02. 06. 2004.

Kraj »hrvatske haaške priče«

ZAGREB, 1. lipnja - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte doputovat će u četvrtak u Zagreb u dvodnevni posjet, potvrđeno je u utorak u Vladi. Njezin domaćin bit će ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, a glavna tema bit će prepuštanje haaških predmeta hrvatskom pravosuđu, što u Vladi smatraju dokazom iznimno dobre suradnje s Haaškim sudom.

Budući da to u Vladi smatraju pravosudnim, a ne političkim pitanjem, njezini čelnici će se s tužiteljicom sastati samo neformalno na večeri u četvrtak na kojoj bi uz premijera Ivu Sanadera trebali biti i potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te ministrica Škare Ožbolt.

Nakon toga će Del Ponte posjetiti i predsjednika Republike Stjepana Mesića, a u petak ujutro posjetit će Odvjetničku komoru te razgovarati i s članovima diplomatskog zbora.

Iako se spominjala mogućnost da Carla del Ponte posjeti i zatvor u Rijeci gdje je smješten general Mirko Norac protiv kojeg je nedavno podignula optužnicu, u Vladi kažu da do toga ipak neće doći. Također nisu željeli nagađati o tome da će haaško tužiteljstvo u Hrvatsku poslati još neku optužnicu, a s obzirom na to da eventualne optužnice moraju biti podignute do 31. prosinca, u Vladi njezin posjet smatraju posljednjim i završetkom »hrvatske haaške priče«.

M. Lipovac