Vjesnik: 02. 06. 2004.

Zašto sud nije prihvatio Vukojevića za svjedoka?

Riječki sud nije zanimalo jesu li Vice Vukojević i Gojko Šušak boravili u Gospiću 1991./ Na nekim se dokumentima Orešković predstavljao kao zapovjednik HV-a za Liku

ZAGREB, 1. lipnja - U nastavku javne rasprave na Vrhovnom sudu o žalbi na nepravomoćnu presudu Mirku Norcu, Tihomiru Oreškoviću i Stjepanu Grandiću, koji su lani osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991., sutkinja izvjestiteljica Vesna Vrbetić upoznala je u utorak peteročlano vijeće s dijelovima žalbi kojima ova trojica osporavaju presudu u dijelu koji govori o njihovoj odgovornosti za zločine, žale se na izrečene kazne i upozoravaju na pogrešno utvrđene činjenice i primjenu materijalno-procesnog prava. Sutkinja Vrbetić izložila je, međutim, i neke manje poznate te javnosti nepoznate pojedinosti s riječkog suđenja »gospićkoj skupini«.

Tako je rekla da je Županijski sud u Rijeci odbio saslušati predloženog svjedoka Vicu Vukojevića, danas suca Ustavnog suda, na okolnosti iz izjave svjedoka Ante Karića kako je Vukojević u Gospić upućivao strane dragovoljce te da su Vukojević i pokojni ministar obrane Gojko Šušak boravili u Gospiću 1991. Riječki je sud smatrao da te informacije nemaju veze s optužnicom.

Nadalje, kao svjedok je odbijen i Tony Kujundžić s obrazloženjem da živi u Australiji i da sud nije mogao pronaći njegovu adresu. Tihomir Orešković u žalbi je ustrajao na predlaganju Kujundžića kao svjedoka tvrdeći da je dao sudu njegovu važeću adresu u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da su Tonyja Kujundžića Josip Manolić, ratni šef civilne obavještajne službe, i Milovan Škorić, djelatnik Službe za zaštitu ustavnog poretka, povezivali s eksplozijama u zgradi Srpske pravoslavne općine u Zagrebu i pokraj američkog veleposlanstva na zagrebačkom Zrinjevcu 1992. godine.

Oreškovićev odvjetnik Željko Olujić potvrdio je za Vjesnik da je Kujundžić jedno vrijeme bio i pripadnik HVO-a. Riječki je sud presudio da je Tihomir Orešković, bez obzira što je formalno bio tajnik Anti Kariću, u stvarnim okolnostima imao veću moć od njega. Takvu ocjenu temeljio je na izjavama svjedoka Mirka Kasumovića, Ivana Dasovića, Željka Bolfa i optuženoga Grandića, ali i na dokumentima izuzetima pretresom stana u Zagrebu u kojem je živio Orešković.

Tako se u sudskom spisu nalaze dokumenti koje je sam Orešković potpisivao kao načelnik Operativnog štaba za Liku, kao zapovjednik HV-a u Lici...

Drugoosuđeni Mirko Norac branio se da u inkriminirano vrijeme u listopadu 1991. nije bio zapovjednik 118. brigade HV-a, a sud je suprotnu tvrdnju, između ostalog, obrazložio nekim dokumentima pronađenim u Oreškovićevu stanu koje je Norac potpisao kao zapovjednik te brigade.

Izvješćujući što je riječki sud uzeo kao otegotnu okolnost pri izricanju kazne »gospićkoj skupini« sutkinja je, između ostalog, navela da su žrtve bile civili koji ni na koji način nisu sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, da su neki od njih potpisali lojalnost hrvatskoj državi, da je rodbina nekih bila u HV-u...

Tužiteljstvo smatra da su kazne blage, pa je od Vrhovnog suda zatražilo da ih povisi jer su optuženi »bezobzirnim kršenjem međunarodnog ratnog prava oblatili i Domovinski rat«.

U srijedu će završiti javni dio rasprave, kada se očekuje da branitelji optuženih dodatno obrazlože žalbe.

Željko Peratović