Novi list: 03. 06. 2004.

NI JUČERAŠNJA SABORSKA RASPRAVA PREPUNA SVAĐA I UVREDA NIJE POTVRDILA KOLIKI JE STVARNI LANJSKI DEFICIT PRORAČUNA

Šuker i Račan razmijenili uvrede zbog deficita

Ministar Ivan Šuker je ustvrdio je da je prošla Vlada, iznošenjem neistina u pismu namjere MMF-u nanijela štetu ugledu Hrvatske, što je izazvalo Ivicu Račana (SDP) da iz zastupničke klupe Šukeru dobaci da »ne priča gluposti«

Izvješćuje: Zlatko CRNČEC

ZAGREB – Ni nakon jučerašnje saborske rasprave prepune svađa i uvreda vladajući ni oporba nisu se ni za korak približili rješenju problema koliki je točno deficit proračuna za prošlu godinu – 4,5 posto udjela u BDP-u koliko tvrdi oporba ili 6,7 – što tvrdi Vlada Ive Sanadera.

Ministar financija Ivana Šuker svojski se trudio dokazati da je deficit proračuna 12,8 milijardi kuna, sipajući podatke o neevidentiranim zaduženjima, dok je sadašnja oporba predvođena šefom SDP-a Ivicom Račanom odgovarala da je ona modernizirala željeznice, gradila bolnice i ceste, a da će se na njihovu otvaranju ove godine slikati članovi HDZ-ove Vlade.

Optužbe je odbacio SDP-ovac Mato Crkvenac, bivši ministar financija, ističući kako sve financijske obveze nisu i ne mogu biti uvrštene u deficit, tek 1,1 milijardi predstavlja obveze koje se mogu smatrati deficitom.

Šuker je ustvrdio je da je prošla Vlada, iznošenjem neistina u pismu namjere MMF-u koncem prošle godine, nanijela štetu ugledu Hrvatske, što je izazvalo Račana da iz zastupničke klupe Šukeru dobaci da »ne priča gluposti«.

– Hvala lijepo, gospodine Račan, na ovim glupostima, hvala vam lijepo. Pa vi ste meni rekli da ne pričam gluposti, rekao je Šuker bivšem premijeru.

Dodao je da je on samo iznio činjenice iz pisma koje je Račan potpisao, te ga podsjetio je Račanova Vlada četiri godine pričala o dugovima naslijeđenim od prije 1999. godine.

»Nacionalni limiti«

– Vi meni sada iz klupe kažete da ja prestanem pričati gluposti, a četiri ste me godine uvjeravali da ste podmirili te dugove, rekao je Šuker. Račan mu je odgovorio da se iz Vladinih redova »umjesto sustavnog, racionalnog, razumnog obrazloženja zašto se odustaje od smanjenja PDV-a moglo čuti samo niz uvreda i diskvalifikacija na račun prethodne Vlade«.

– Mi smo dvije tri godine bili optuživani iz klupa HDZ-a za sluganstvo prema MMF-u. A sada umjesto optužbe za suradnju s MMF-om vi nas optužujete, valjda uime MMF-a, da smo varali MMF. Morat ćete se ipak malo dogovoriti sami sa sobom, rekao je Račan. Naglasio je da je HDZ-ova Vlada nesposobna i da se izbjegava suočiti s »obećanjima koja ne može izvršiti«, te da stoga pokušava prebaciti krivnju na prethodnu Vladu.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Luka Bebić prihvatio je taj Račanov prijedlog, ali usput predložio da se utvrdi autentičnost pisma koje je bivša Vlada 16. prosinca prošle godine poslala na adresu MMF-a.

Bebić: Netko ovdje laže

– Jer ako to pismo nije napisano i nisu napravljeni ovi dugovi o kojima je riječ, onda netko ovdje laže. Upotrebljavam namjerno riječ laže jer je ovdje riječ o krupnim stvarima, rekao je Bebić koji je nakon stanke zastupnike upoznao s tim da je na klubu zastupnika HDZ-a »utvrđeno da je pismo autentično«.

Šuker je dodao da »prošla Vlada nije zadovoljila ni jedan kriterij stand by aranžmana«, zbog čega nije ni zaključen, te naglasio kako nije istina da Račanova Vlada, da je ostala na vlasti, ne bi s MMF-om pregovarala o novom aranžmanu.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić rekao je da ovakve konfuzije ne bi bilo da je donesen Zakon o primopredaji vlasti jer bi on Vladu koja odlazi obvezao da novoj ekipi ostavi čiste račune po unaprijed dogovorenoj metodologiji.

Sabor je jučer popodne započeo raspravu o izvršenju državnog proračuna za 2003. koja bi zastupnike trebala pripremiti za raspravu o odustajanju od smanjenja stope PDV-a sa 22 na 20 posto. Ministar Šuker je ponovio da je bivša vlada ovogodišnjem proračunu na teret ostavila 3,5 milijardi kuna neevidentiranih dospjelih nenaplaćenih obveza i jamstava.