Slobodna Dalmacija: 03. 06. 2004.

HAAŠKA TUŽITELJICA CARLA DEL PONTE U SARAJEVU NAJAVILA:

STIŽE PET OPTUŽNICA U REGIJI

SARAJEVO - Tijekom trećeg dana boravka u BiH, glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte u Sarajevu je razgovarala s najvišim državnim dužnosnicima BiH.

Glavna tužiteljica je najavila kako će do kraja ove godine biti podignuto još pet optužnica, ali nije otkrila osobe na koje se odnose. Samo je kazala kako će se one odnositi na sve novonastale države u regiji.

U razgovoru s članovima Predsjedništva BiH, Carla del Ponte je od kolektivnog šefa države zatražila punu političku potporu glede suradnje Republike Srpske sa Sudom u Haagu. Ona je još jednom podsjetila na razgovore koje je vodila, u utorak, s višim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Donaldom Heysom, a riječ je bila o političkom vodstvu RS-a, koje će se smatrati odgovornim ukoliko BiH ne bude primljena u Partnerstvo za mir.

Također se razgovaralo o procesuiranju nekoliko slučajeva iz Haaga na domaćim sudovima.

Prema riječima haaške tužiteljice, Tužiteljstvo je već spremno proslijediti nekoliko završenih istraga, no na bh-sudovima još uvijek nisu stvoreni potrebni uvjeti za njihovo procesuiranje. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić je kazao kako Republika Srpska ne ostvaruje potrebnu suradnju sa Sudom u Haagu, te da BiH ne može biti talac Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Tihić je također naglasio kako je suradnja sa Sudom u Haagu na odgovornosti entitetskih vlasti. Nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH, Carla del Ponte sastala se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem, te ministrom sigurnosti Barišom Čolakom, ministrom inozemnih poslova Mladenom Ivanićem te ministrom pravde Slobodanom Kovačem. Nakon razgovora, tužiteljica Del Ponte je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da BiH može preuzeti obveze vezane za sigurnost i obavještajni rad.

Del Ponteova je naglasila kako i dalje ostaje prioritetno pitanje uhićenje Karadžića i Mladića, te svih ostalih bjegunaca s tjeralice. Ona je također istaknula kako se nada da će prilikom idućeg posjeta BiH moći čestitati Vladi BiH na postignućima vezanim za uhićenje osumnjičenih za ratne zločine.

Zlatko TULIĆ