Vjesnik: 04. 06. 2004.

Bajić i Del Ponte o predmetima koje će preuzeti hrvatski sudovi

ZAGREB, 3. lipnja – Na sastanku glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte u četvrtak razgovaralo se samo o predmetima koje Haaški tribunal namjerava prepustiti nacionalnom pravosuđu.

Na dnevnom redu bile su optužnice protiv Rahima Ademija i Mirka Norca kao akti Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, te o još nekoliko predmeta koji nemaju optužnicu, ali su u različitoj fazi pripreme za njeno podizanje.

Razgovori su vođeni iza zatvorenih vrata pa se o detaljima ništa nije moglo saznati osim činjenice da će se na svim optužnicama, čiji će se predmeti prepustiti hrvatskom pravosuđu, naći imena odgovornih za kršenje međunarodnog prava i za, zločine protiv čovječnosti, o kojima se govorilo u javnosti u posljednje vrijeme.

Glavna haaška tužiteljica prenijela je zahvalnost Bajiću za odličnu suradnju Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i haaškog tužiteljstva. Ta suradnja, po mišljenju Carle del Ponte, omogućila je da su u Haagu sigurni da će predmeti prepušteni hrvatskom pravosuđu biti procesuirani zakonito i u poštenom suđenju.

Bajić je haaškoj tužiteljici pokazao s koliko spremnosti služba koju vodi očekuje te predmete i zahvalio joj na mogućnosti da se dodatnim seminarima hrvatski suci i tužitelji još bolje pripreme za suđenja.

Tom prilikom nije bilo riječi o zakonskim okvirima koje, ispunjavajući zahtjeve iz Haaga, trebaju slijediti hrvatski tužitelji. Riječ je o propisima koji su ili već usklađeni s europskim normama ili je normativno usklađivanje u završnoj fazi pred Saborom.

U dobroj atmosferi u kojoj su vođeni razgovori Bajić je glavnoj haaškoj tužiteljici uručio uokvirenu karikaturu koju je izradio stalni Vjesnikov suradnik Rudi Stipković. Carla del Ponte je neočekviani poklon primila s neskrivenim oduševljenjem.

V. Rajić