Vjesnik: 05. 06. 2004.

Imat ću Gotovinu u Haagu još ove godine

Nova hrvatska vlada uistinu je politički vrlo inteligentna, razumije stvari i mislim da čini jako dobro vašoj zemlji, rekla je glavna haaška tužiteljica u intervjuu »Vjesniku«

ZAGREB, 4. lipnja - Gotovina će do kraja ove godine biti u Haagu, izjavila je glavna tužiteljica Haaškoga suda Carla del Ponte u razgovoru za tri hrvatska dnevna lista - Vjesnik, Slobodnu Dalmaciju i Večernji list. Tužiteljica je ustvrdila da je suradnja s Hrvatskom besprijekorna, da se zajednički radi na lociranju odbjegloga haaškog optuženika, generala Ante Gotovine, te da Hrvatska zbog te potrage surađuje s mnogim državama izravno.

»Mi i dalje radimo na "slučaju Gotovina", zajedno s gospodinom Bajićem. Radimo sve što možemo i nadam se da ćemo imati rezultate za nekoliko tjedana«, rekla je Carla del Ponte.

Uspoređujući suradnju s Račanovom i Sanaderovom vladom, kazala je da je razlika velika. »Nova hrvatska vlada uistinu je vrlo inteligentna, politički inteligentna, i shvatila je da na takav način ne može nastaviti suradnju. Rezultati su jako vidljivi. To je vlada koja razumije stvari. Mislim da čini jako dobro vašoj zemlji«, rekla je Del Ponte.

Svoj službeni posjet Zagrebu glavna haaška tužiteljica završila je u petak privatnim ručkom s ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt. Prije toga posjetila je Hrvatsku odvjetničku komoru gdje je razgovarala s njezinim predsjednikom Rankom Pelicarićem i članovima Upravnog odbora. Del Ponte je zanimalo koliko su hrvatski odvjetnici profesionalno, radno i financijski samostalni u odnosu na tijela vlasti i ostale političke strukture u zemlji.

»Predočili smo Carli del Ponte sve zakonske i druge podatke koji svjedoče o hrvatskim odvjetnicima kao potpuno samostalnoj djelatnosti. Pokazali smo joj primjere naše radne i financijske neovisnosti i naveli da nekoliko desetaka naših članova već godinama zastupaju stranke iz Hrvatske i BiH u procesima koje vodi Haaški tribunal«, rekao je Vjesniku Ranko Pelicarić.

Nakon toga, tužiteljica je razgovarala s predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu Božidarom Rumenjakom, koji joj je predstavio rad najvećeg suda u zemlji tog ranga. Obavijestio ju je i o dosad poduzetim poslovima na organiziranju sudskog odjela čiji će suci preuzimati procesuiranje predmeta iz Haaga potkraj ove i početkom 2005. godine. Rumenjak je rekao glavnoj haaškoj tužiteljici i da su svi suci iz tog odjela polaznici seminara koji, uz financiranje Haaškog suda organizira Ministarstvo pravosuđa.

Bilo je riječi i o stanju na još trima županijskim sudovima - u Rijeci, Splitu i Osijeku - koji će »pokriti« haaške predmete i raditi na spisima koji će doći iz Državnog odvjetništva s optuženjima za ratne zločine.

Prema Vjesnikovim informacijama, razgovori su protekli u vrlo radnoj atmosferi, a Carla del Ponte nije skrivala zadovoljstvo što se i na licu mjesta, pred vratima sudnica, mogla uvjeriti u ono što je čula od ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt: »Hrvatsko pravosuđe spremno je preuzeti haaške predmete i suditi o njima«.

Haaška tužiteljica razgovarala je s i predstavnicima stranog diplomatskog zbora u Zagrebu. Na tom sastanku, kako saznajemo, Carla del Ponte je ponovila zadovoljstvo zbog suradnje Hrvatske s Haaškim sudom, a u razgovoru s ambasadorima zemalja EU-a posebice je naglasila da je suradnja s novom hrvatskom vladom u usporedbi s prethodnom »nemjerljivo bolja«. »S Hrvatskom imam potpunu suradnju«, rekla je Carla del Ponte.

Bruno Lopandić i Vlado Rajić