Novi list: 05. 06. 2004.

MUP PORIČE DA SU NEDAVNO NAĐENI SLUŽBENI SPISI PROCURILI IZ NJIHOVIH REDOVA

Kako je Petrač došao do dokumenta Interpola?

Neslužbeno se doznaje da je sličan dokument iz Interpola upućen svim zemljama u regiji, što znači da je Petraču spis mogao stići iz susjednih ureda Interpola

ZAGREB – Otkud Hrvoju Petraču dokumenti Interpola, pronađeni prilikom pretrage jedne od njegovih kuća i čije je postojanje navedeno u optužnici USKOK-a podignutoj zbog otmice sina generala Zagorca, pitanje je na koje u ovom trenutku jedino on može dati odgovor. No, Petrač nije dostupan hrvatskim vlastima.

Naime, u obrazloženju USKOK-ove optužnice se, radi objašnjenja na temelju čega je optužen Hrvoje Petrač, posebna pažnja poklanja Interpolovim dokumentima pronađenim kod njega. Iako je Petrač tek desetokrivljeni, USKOK u optužnici navodi da je njegova uloga bila od presudnog značenja za izvršenje otmice. Te tvrdnje tužitelji potkrepljuju zaključkom da su ga, u kontestu pronađenih kopija Interpolovih dokumenata, ostali okrivljenici držali kao osobu pod čijim se okriljem može lako počiniti otmica maloljetnog sina generala Zagorca.

Sporni dokumenti pronađeni pretragom prostorija koje koristi Hrvoje Petrač nose naziv »Postupanje po zahtjevu Središnjeg ureda Interpola«. Radi se o policijskim dokumentima, koji se putem Interpola na zahtjev neke od njegovih članica šalju zemljama u kojima borave osobe protiv kojih se treba postupati. Uobičajeno se radi o određenim provjerama, a u konkretnom dokumentu navodno se traži provjera dvojice od deset okrivljenih u »slučaju Zagorec«, Hrvoja Petrača i Ivana Matekovića, te još nekih osoba, zbog moguće povezanosti s izvršiteljima i organizatorima atentata na Zorana Đinđića. Time su potvrđene stare spekulacije da je MUP Srbije tražio provjeru Ivana Matekovića zbog navodnih veza s Miloradom Lukovićem Legijom.

Glasnogovornik domaćeg MUP-a Zlatko Mehun jučer je našem listu izjavio kako Interpolovi dokumenti nađeni kod Petrača nisu izašli iz policije, obzirom da njihova struktura i sadržaj ne odgovaraju domaćoj službenoj policijskoj korespondenciji.

Neslužbeno se moglo doznati da je sličan dokument iz Interpola upućen svim zemljama u regiji. Moguće je, dakle, da se radi o zahtjevu za provjerom upućenom na adrese više regionalnih ureda Interpola, no za takvu optužbu domaći MUP nema dovoljno dokaza.

Sergej ABRAMOV