Slobodna Dalmacija: 07. 06. 2004.

Trebamo Eliota Nessa

Sandi VIDULIĆ

Ima li Hrvatska svog Eliota Nessa? Prošla vlada istaknula je dva kandidata od kojih ni jedan nije zaslužio taj naziv. Prvo je kiksao Radovan Ortinsky, a potom i Ranko Ostojić. HDZ za sada uopće ne ističe svog Eliotta Nessa. No, kao metafora, ime Eliota Nessa ne svodi se samo na pitanje imamo li poštenog čovjeka na čelu policije. Za SAD obračun s Al Caponeom & Co. značio je civilizacijski obračun pravne države s vladavinom podzemlja. Umjesto da mafija upravlja državom, morala se prilagoditi pravilima koja od tada diktira država. Pobjeda vladavine prava omogućila je Americi da uspješno iziđe iz ekonomske depresije dvadesetih. Stvoren je okvir za sigurnost kapitala čije je kolanje pokrenulo najveći ekonomski stroj XX. stoljeća.

Mafiju u Hrvatskoj teško je odvojiti od "drugara" u Srbiji, BiH i Makedoniji. Narodi bivše Jugoslavije spremno će se povezati kad je u pitanju kriminal, brzo će naći zajednički jezik kad treba prevariti državu, dok ih oko političke suradnje međunarodna zajednica mora lomiti s ucjenama.

Dok balkanski Al Caponei vladaju, ozbiljnih investicija u proizvodnju neće biti. Kriminal s cigaretama, kavom i šećerom (o drogi i trgovini ljudima da ne govorimo), u kojem su isprepleteni legalna trgovina i šverc, osnova je "ekonomija" u državama bivše YU. "Efikasnost" sudstva i policije prilagođena je priči u kojoj profitira mali broj političara, veletrgovaca, mafijaša i bankara. Bijeda stanovništva preduvjet je takvog bogaćenja. Urbanističke mafije nastaju jer je, za razliku od postmafijaškog Chicaga, u našim gradovima "ulaganje" u gradonačelike i vijećnike isplativije od ulaganja u proizvodnju.

U situaciji kad najveće hrvatske stranke slušaju međunarodne diktate, posao političara je da se zanimljivo posvađaju u medijima. Oko bitnih stvari koje bi ugrozile njihove pozicije lako nađu zajednički jezik. Znamo li da je svađama u Saboru između SDP-a i HDZ-a prethodio susret Sanadera i Račana, možemo sumnjati u iskrenost njihovih optužbi. Kao što nas neće začuditi ako za godinu dana dođe do velike koalicije iz "nacionalnih interesa". Tek kad se mafija spektakularno obračuna na zagrebačkim ulicama prisjetimo se da i takvi kod nas postoje.

Jedino što na lokalnim i nacionalnim izborima može ugroziti interese partitokracije, banaka i mafije jest koncept Eliot Ness. Strančice koje jedva mogu prijeći prag trebale bi istaknuti nepotkupljivog čovjeka koji će i po cijenu vlastite kože reči - Dosta! Međunarodni kapital i EU bi i te kako podržali takvog kandidata. Ukoliko se on nađe, hoće li ga podržati hrvatski birači? Ili će opet nasjesti na Račan & Sanader priče?