Novi list: 08. 06. 2004.

STARTA PRIKUPLJANJE PONUDE ZA JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO U SUNČANOM HVARU

Vlada izbjegla raspisati običan natječaj za Hvar

HFP u portfelju ima 74 posto dionica pa nije jasno zašto je izbjegnut klasičan natječaj i dana prednost osnivanju javno-privatnog partnerstva

ZAGREB – Hrvatski fond za privatizaciju danas će objaviti poziv zainteresiranim investitorima da »podnesu ponudu za osnivanje javno-privatnog partnerstva u Sunčanom Hvaru«. Prvi je to krug natječaja u kojem Vlada pokušava pronaći partnera za Sunčani Hvar i u njemu će se do 8. srpnja prikupljati neobvezujuće ponude. Nakon toga Fond će izraditi listu ponuditelja koji ulaze u drugi krug i koji će predati obvezujuće ponude. Investitori koji namjeravaju predati neobvezujuće ponude morat će dostaviti strategiju i model javno-privatnog partnerstva s posebnim naglaskom na pravni model budućeg partnerstva. Uz to će morati precizirati formalnu strukturu odnosa u partnerstvu s jasnim pravima i obvezama svakog partnera. Fond traži i da se najavi vrijeme i način prekida partnerstva te izvori i dinamika ulaganja u Sunčani Hvar prije prekida tog partnerstva.

U portfelju 74,56 posto

Zanimljivo je da se Fond u svom tekstu natječaja poziva na odluku Vlade o izuzimanju dionica od direktne prodaje, ali da ne kaže koliko je točno dionica izuzeto od te prodaje. No, navode da se u državnom portfelju nalazi 74,56 posto dionica Sunčanog Hvara, među kojima je i 12 posto rezerviranih za bivše vlasnike. Posebno se naglašava da Fond neće prodavati svoje dionice za vrijeme trajanja partnerstva. No, nije jasno hoće li se budući partner upisivati u knjigu dionica, s obzirom na to da je jedan od uvjeta iz ponude koju je Vladi predao najizgledniji partner Quaestus fond Borislava Škegre, bilo preuzimanje 51 posto dionica Sunčanog Hvara. No, kako će izgledati vlasnička struktura znat će se nakon što Fond izabere jedan ili više modela pravne strukture partnerstva, po kojoj će u obvezujućem dijelu svi partneri morati predati svoje ponude.

Pitanje bez odgovora

Ipak, ponovno se postavlja pitanja zašto se Vlada nije odlučila za klasičan javni natječaj, s obzirom na to da i sam Fond kaže da u svom portfelju ima 74 posto dionica. To pitanje ponovno bi moglo biti aktualizirano s obzirom na posljednje sudske odluke. Naime, iz Vlade su tvrdili kako zbog spora s nekadašnjim privatizacijsko-investicijskim fondom Pleter i zabranom raspolaganja 28 posto dionica Sunčanog Hvara koju je ishodio taj fond ne mogu raspisati javni natječaj. Kad je Visoki trgovački sud 17. veljače ukinuo zabranu koja je trajala od početka 2003. godine, iz Vlade su tvrdili da treba čekati novu odluku prvostupanjskog suda. No, Trgovački sud u Zagrebu donio je 31. svibnja rješenje po kojem također nema zabrane raspolaganja dionicama Sunčanog Hvara. Fond Pleter koji je tražio zabranu, a čiji je zahtjev odbijen tim rješenjem, žalio se na takvo mišljenje suda Visokom trgovačkom sudu, ali s obzirom na ranije mišljenje toga suda, nije jasno zašto Vlada i dalje ne želi razmišljati o javnom natječaju.

Natječaj i u Financial timesu i magazinu Hotels

Poziv će danas biti objavljen u nekoliko dnevnih novina u Hrvatskoj, na globalnom provideru (davatelj Internet usluga) koji ima više od 45 tisuća korisnika što su povezani s hotelskim lancima i turističkim društvima. Iz Fonda će obavijest otići i na oko dvije tisuće e-mail adresa, a s oko 250 potencijalnih investitora kontaktirat će se izravno. Natječaj će biti objavljen u Financial Timesu i Hotels magazinu koji pokriva hotelsko tržište u 170 zemalja.

Jagoda MARIĆ